HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Huszonegy európai partner a többanyagos nyomtatásért

ferenck 2020.07.08. 08:00

Nyolc európai ország huszonegy cége az egyelőre gyerekcipőben járó többanyagos (multi-material) fémnyomtatást előrelendíteni hivatott hároméves MULTI-FUN projektben egyesíti erejét.

A két részből álló projektet az uniós Horizon 2000 innovációs program keretében finanszírozzák: az elsőben a fémalapú additív gyártórendszereket tökéletesítik, a másodikban nagyméretű nyomatok beáldozása nélkül próbálják felfuttatni komplex 3D modellek több anyagból történő gyártását.

Négy tudományos és technológiai célt igyekeznek valóra váltani, és egyben a teljes szektorban komoly fejlesztéseket eszközölni. Egyes partnerek bizonyos folyamatokon, mások másokon fognak dolgozni. Megint mások kifejezetten a többanyagos printeléshez fejlesztenek anyagokat.

3dnyomtatas_multimaterial.jpg

A konzorcium bizakodik, hogy végül korábban kivitelezhetetlen tárgyakat, például bonyolult fémrészeket beágyazott elektronikával, vagy a hőt remekül vezető hűtőbordákat fognak előállítani. Egészségügyi monitoring tevékenységre szánt, méretre szabott optikai szálak nyomtatásában is bíznak.

Az additív gyártás számára öt anyagot fejlesztenek, közülük hármat nanotechnológia segítségével. Mindegyik remek hő-, elektromos- és kopásálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezekre többfunkciós termékek előállítása miatt van szükség.

Teljesen új rendszert is építenek, hardverrel, szoftverrel, mindennel. A rendszerbe eddig külön-külön funkcionáló több additív gyártótechnológiát integrálnak. Az öt új anyag így különféle technikákkal nyomtatható. A partnerek összességében legalább tíz új többanyagos kombinációra számítanak, amelyeket egymással összhangban működő, különböző AM technológiával nyomtatnak ki.

A harmadik célkitűzés az újonnan fejlesztett többanyagos nyomtatórendszer hét fizikai demonstrátorának printelése, kiértékelése. A konzorcium három felhasználási esetben (szerkezeti részek, öntőformák, tesztműszerek) és négy piaci területben (gépjármű, repülés, világűr, gyártás) gondolkozik.

Végül figyelembe véve a projekt környezeti és gazdasági hatásait, anyagokhoz, hardverhez, szemléltető dolgokhoz egyaránt iterációkkal adnának hozzá valami pluszt. Új szabványsorozatok alakulhatnak ki, a szabályozó testületek még inkább elfogadhatják a technológiát.   

Címkék: jövő gyártótechnológiák multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9615987530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása