HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott próbababák koronavírus-tesztekhez

ferenck 2020.06.22. 08:00

Európában ugyan csillapodott a koronavírus-járvány, de távolról sincs vége, a világ más részein, például az amerikai kontinensen, különösen Dél-Amerikában, ahol június-júliusban tetőzik, de Dél-Ázsiában is tombol, és ősszel jöhet a második hullám. Ha le akarjuk győzni, jobban meg kell ismernünk.

Ugyan rengeteg információval rendelkezünk róla, de e gigászi adatmennyiség még mindig nem elég. A további adatgyűjtés egyik leghatékonyabb módja a folyamatos tesztelés, amely nyilván minimum addig folytatódik, amíg nem lesz meg az oltóanyag.

3dnyomtatas_koronavirusteszt.jpg

A 3D nyomtatás kitüntetett szerepet játszik a Covid-19-el szembeni védekezésben, például a teszteléshez, az orrból, illetve a garatból történő mintavételhez, az úgynevezett PCR-vizsgálathoz is használják. A teszteket orr-, illetve garattamponokkal végzik. Csakhogy úgy tűnik, nincs elég tapasztalat ezen a téren (honnan lenne?), ami lassítja a teszteléseket. Magyarán, újabb személyeket kell betanítani rá.

A szingapúri Creatz3D 3D nyomtatócég anatómiailag hiteles printelt orvosi próbababákkal igyekszik megkönnyíteni és felgyorsítani az egészségügyi szakemberek munkáját: a tesztelők betanítását. Jelenleg szabadidejükben önkéntesen oktatják a feladatra kiválasztott kívülállókat. A tréning azonban nehezebb, mint gondolták – egyszerűen nem volt min bemutatniuk, hogy mit is kell tenni. Vagy kevés van belőlük.

A tréningért felelős szervezet felvette a kapcsolatot a Creatz3D-vel, hogy fejlesszenek nekik életnagyságú próbababákat, amelyeken le lehet tesztelni a különféle tamponokat. A Creatz3D az orvosi szimulációs termékekre specializált AuMeddel közösen, az utóbbi CT- és MRI-könyvtárát felhasználva, többféle anatómiai 3D modellt tervezett. Végül a Materialise egészségügyi szoftverkészletével a modelleket eggyé gyúrták.

A nyomtatott modellek nagy előnye, hogy olcsóbbak és gyorsabban előállíthatók, mint a 3000 dollár körüli összegbe kerülő hagyományosak. Áttetszők is, azaz a majdani tesztelők gyakorlás közben láthatják, mi történik az orrban vagy a szájban, és így pontosabban megmutatható, hogy a tampont hogyan kell használni stb. Egy megrendelt modell 5-7 napon belül elkészül, és az időintervallumba a szállítás is beletartozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7215771808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása