HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Anouk Wipprechten jól mutat a társadalmi távolságot tartó ruha

ferenck 2020.06.09. 08:00

A holland Anouk Wipprecht évekkel ezelőtt a mára mainstream mantrává vált társadalmi távolságtartás (social distancing) jegyében alkot. Nem egészen abból a meggondolásból, mint most, és nem a hónapok óta belénk sulykolt szlogent böfögi vissza, hanem a másik oldalról, a személyes szféra sérthetetlensége, a privacy felől közelített a témához, s készítette el évekkel ezelőtt a mechanikus és „intelligens” printelt Pókruhát.

A Pókruha személyes terünk védelmét célozta, a legújabb Közelségruha (Proximity Dress) fizikai akadályokat generál, ha valaki viselője közvetlen környezetében tartózkodik.

3dnyomtatas_socialdistancing.jpg

Az ikeröltözékek a közelségre és a hőérzékelőkre reagálnak, amelyek jelzik, ha idegen tartózkodik a ruha viselőjének intim, személyes, közösségi és nyilvános terében. A ruhába nyomtatott robotikus csípőmechanizmust dolgoztak be, az áttetsző nyakrészbe szenzorokat integráltak.

A Proximity Dress remekül illusztrálja a 3D nyomtatótechnológiák használatát: a csípőmechanizmus szelektív lézeres szinterezéssel, és hogy minél jobban viselje a nyomást, nejlon P-11-ből, a funkcionalitás helyett az esztétikumot előtérbe helyező nyakrész a Stratasys Objet Connex 500 többanyagos polyjet gépén készült.

3dnyomtatas_socaildistancing0.jpg

„Régóta nem terveztem magamnak ruhát, viszont egy kicsit elegem van azokból, akik nyilvános helyeken nem veszik figyelembe a jelenlegi távolságtartást, úgyhogy ezt az öltözéket megtartom” – jelentette ki a tervező.

A test körüli saját tér definícióját a távolságot az azt egy fából készült bot egységben meghatározó Edward T. Halltól vette, és a digitális világba mentette át. 2007 óta foglalkozik a témával.

A bonyolult számításokhoz a szenzorok adatait, valósidejű háttér-kalibrációt, hullámmozgásokat és zajmérő algoritmusokat használ. Az eredmények még akusztikus és elektromos zajforrásokat tartalmazó környezetben is működnek, azaz alkalmazhatók az emberi testre. Az érzékelők lehetővé teszik, hogy a ruha „lekövesse” környezetét. Láthatatlanul, a magánszféra megzavarása és videoanyag rögzítése nélkül működnek, megmarad a körülötte lévő személyek anonimitása.

A 2.0 a 2012-es prototípuson alapul, ugyanazt a csípőmechanizmust, illetve közelségmérő szenzort használja.

Címkék: divat ruhatervezés innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6715727738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása