HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tud járni a biobot

ferenck 2020.05.20. 08:00

Az Illinois Egyetem kutatói nyomtatott hidrogél csontvázat sikeresen kapcsoltak össze patkány gerincvelőjével. Az egyesítéssel funkcionális járó robotot akartak létrehozni.

A biobot működtetéséhez az agyban lévő idegsejtek által kibocsátott glutamát neurotranszmitterre is szükség volt, az egész szerkezetet az ösztönzi mozgásra.

Az új módszerrel nemcsak mozgás vezérelhető, hanem (legalábbis részben) a perifériális idegrendszer fejlődése is utánozható. A projekt eredményei a jövőben a gerincoszlop szenzori inputjait kontrollmechanizmusként használó tervekben alkalmazhatók.

3dnyomtatas_walkingbiobot_1.jpg

A kutatók azért döntöttek a vázizom mellett, mert az ottani sejtek könnyebben módosíthatók, és így több potenciális viselkedésformára nyílik lehetőség. Viszonylag kicsi mérete, az idegsejtek csekély száma miatt, a patkány gerincvelője ideálisnak tűnt a kísérletre.

A biobothoz különleges vázat készítettek. Az első teszteknél lényegében semmi érdekeset nem észleltek, azonban tovább kísérletezve, és a kezdeti paramétereken módosítva, az izom-összehúzódás mintázata megváltozott. A húzódás mértéke következetesebben, szisztematikusabban történt, egyenletes mozgás alakulhatott ki.

A projekt az utóbbi idők egyik legmarkánsabb infokom trendjéhez, az úgynevezett puha robotikához (soft robotics) kapcsolódik. 3D bionyomtatást többféleképpen használnak ezekhez a gépekhez.

A New Yorki Cornell Egyetemen például a saját belső hőmérsékletét kontrolláló izmot fejleszttettek. Katalán kutatók kifejezetten izomgyártással foglalkoznak, a Delfti Műegyetem (Hollandia) szakemberei pedig többszínű 3D nyomtatott szenzorokkal igyekeznek növelni a puharobotok mesterséges intelligenciáját.

Mivel nagyon rugalmas anyagból készülnek, ezek a gépek élő organizmusokhoz hasonló természetes mozgásokra képesek.  

Címkék: robot bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6115682788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása