HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Önkéntesek lélegeztetőgépeket nyomtatnak

ferenck 2020.04.21. 08:00

Előtte is tudtuk, de a koronavírus-járvány kezdete óta egyértelművé vált: az egész világon kevés a lélegeztetőgép. A nemzetközi 3D nyomtatóközösség a kezdetek óta aktívan részt vesz a betegség elleni küzdelemben, védőmaszkoktól kezdve sok hasznos tárgyat printelnek.

Legújabb orvosi eszközük az amerikai hadsereg 1965-ös tervrajza alapján készült sürgősségi szellőztetőrendszer, magyarán lélegeztetőgép.

A készüléket a több mint 12 ezer önkéntesből álló, a Covid-19-ben megbetegedett személyeken segíteni hivatott Helpful Engineering mérnökei, terméktervezői és egészségügyi dolgozói hozták létre, és tesztelték is. A szervezet további önkéntesek közreműködését kéri, hogy vegyenek részt a projektben.

3dnyomtatas_ventillator.jpg

Az ARMEE (Automatic Respiration Management Exclusively for Emergencies, kizárólag sürgősségi automatikus légzéskezelés) két, egymásra fektetett műanyaglapból áll, az oxigént a beteg tüdőjébe juttató csatornákkal. Az eredeti prototípust az amerikai hadsereg tesztelte 1965-ben. A szerkezet a lélegeztetőgépnek ugyan csak egy, de a legfontosabb része, és pont az a rész, amelyből világszinten nagy a hiány, és amely iránt óriási a kereslet.

Ez a darab, egy egyedi oszcillátor, rezgésgerjesztő határozza meg a be- és a kilégzés időzítését, a kettő közötti átkapcsolást. Semmiféle elektronikus alkatrészt nem tartalmaz, mechanikus szerkezet. Miután a be- és kilégzési arányt és más paramétereket kalibráltak rajta, teljesen autonóm módban működik.

A belégzési nyomás – hogy milyen erővel nyomják az oxigént a beteg tüdőjébe – az egyetlen módosítható paraméter. A felhasználók manuálisan is beállíthatják, máskülönben teljes mértékben az ARMEE vezérli.

Az eszközt ugyan 3D nyomtatásra tervezték, de elég egyszerű ahhoz, hogy egy fröccsöntéssel foglalkozó üzem napi 10 ezer darabnál többet legyártson belőle. Fémgyártó rendszerrel hasonló eredmény érhető el, és pontosan az egyszerűség és a könnyen gyárthatóság nagyon fontos szempontok, mert még fejletlenebb országok korlátozott kapacitású üzemeiben is elkészíthetők.

A szervezet a tesztekre és a hitelesítésre szükséges összegekhez adománygyűjtést kezdett. Ha a tervezettnél több pénz gyűlik össze, a pluszt újabb lélegeztetőgépekre és orvosi műszerekre használják fel.

Címkék: orvosi koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4915608884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása