HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott műszer inaktiválja a HIV-vírust

ferenck 2020.03.12. 08:00

A gyorsan szaporodó veszélyes vírusok és baktériumok ellenőrzése globális kihívás. A legmodernebb csúcstechnológiákat használva, világszerte sok tudós és vállalat fejleszt innovatív megoldásokat a probléma jelenleginél hatékonyabb kezelésére.

Az egyik legígéretesebb technológiát a rézalapú nanotermékeket gyártó Coppr3D dolgozta ki. A cég célja az iparág által leggyakrabban használt anyagok (PLA, TPU, PETG stb.), illetve a belőlük készült polimer-nyomatok mikróba-ellenes tulajdonságokkal történő kiegészítése.

3dnyomtatas_copper_1.jpg

„A HIV-statisztikák mögötti globális probléma megértése, valamint mikróba-ellenes anyagaink HIV-vírus átadásában betöltött potenciális szerepének elemzése után arra következtettünk, hogy képesek vagyunk anya és gyermeke között egyfajta interfészként működő, a vírus szoptatás közbeni terjedését megakadályozó műszert fejleszteni. A szoptatás a fertőzés egyik legfőbb módja” – magyarázza a Copper3D orvosi részlegét vezető (és egyben társalapító) Claudio Soto.

A cég évek óta dolgozik a projekten, 2019 márciusában a technológiát szabadalmi oltalomra terjesztették be.

Soto elmondta, hogy az eredeti ötlet a kevés hozzáférhető történeten alapul, lényege, hogy a rézalapú nyomatok és szűrők az anyatej oldatában, különféle vegyi és fizikai folyamatok eredményeként inaktívvá teszik a HIV-vírust.

A bíztató eredmények ellenére, azok nem magyaráznak meg egyes problémákat, például a tej tápanyagérték-csökkenésének, a vírusos fertőzés időpontjának vagy a szűrők optimális méretének és formájának a kérdését eddig még nem sikerült megoldaniuk.

A fejlesztőcsapat egy laboratóriumot kért fel PLACTIVE anyaguk „HIV-gyilkos” eredményeinek érvényesítésére. Az első eredmények alapján a vírusátadás 58,6 százalékkal csökkent.

A pozitív visszajelzés hatására kezdtek el dolgozni a műszer kereskedelmi forgalmazásra szánt változatán.

Címkék: egészségügy orvosi réz nyomtatóanyagok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7515490444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása