HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi történt 2019-ben?

ferenck 2019.12.27. 08:00

Év végén, év elején általában kétféle technológiai összefoglaló készül: mi történt az ó-, és mi történhet az újévben? Mivel az utóbbi inkább csak találgatások, a jelenből a jövőbe kivetített – feltételezetten folytatódó – trendek sora, az óév értékelése egyértelműbb feladat. (Anyagunkban a 3D Printing Media elemzéséből indulunk ki.)

2019 hardver-, anyag-, szoftver- és alkalmazásszinten egyaránt a 3D nyomtatótechnológia további fejlődését hozta. A fejlődés ugyan nem konkretizálódott annyira látványos, szenzációszámba menő eredményekben, mint az évtized első felében, a nagy médiahype éveiben, de ennek ellenére íve töretlen, volumene masszív és izgalmas.

2019 a 3DP további mainstreammé válásának, „megszilárdulásának” a jegyében telt el. Folytatódott a többéves trend, a gyártószektorban egyre fontosabb, a munkafolyamatok meghatározó része a technológia, és közelebb a teljesfokú iparosodás.

3dnyomtatas_hp_2.jpg

Ezekkel az okokkal magyarázható, hogy 2019-et nem lehet egyetlen eseménylánc, jól hangzó narratíva alapján magyarázni, megítélni. Nincs végleges lista, csak sorrend és rangsor nélküli történetfüzérek.

Az évet látványos akvizíciók, érdekes fejlesztések, a sorozatgyártás felé mutató új termékek (is) jellemezték. Egyik legmarkánsabb példájuk a HP Jet Fusion 5200 szériája. Az új rendszer egyrészt kiegészíti a meglévő Jet Fusion 4200 és a 300/500 sorozatokat, másrészt a nagyobb volumenű gyártáshoz biztosít platformot.

A polimerszektorban megerősödtek a nagyobb volumenű gyártás iránt szintén elkötelezett Carbon pozíciói. A jól csengő nevű ügyfeleiről is ismert cég e koncepció jegyében fejlesztette és forgalmazza L1 gépét, amelyet az Adidas és a Riddell máris használ.

Az együttműködés egyébként is, és nemcsak hardver-, hanem minden szinten meghatározó volt, és nagyon úgy tűnik: része az additív gyártás „alaptermészetének.” Ezek a partnerségek jelentősen előrelendítik a technológiát és alkalmazásait. Egy, a szakterületi kutatásfejlesztésre összpontosító nyílt, bajor AM (additive manufacturing) klaszterben például a német 3DP iparág meghatározó szereplői (GE Additive, Oerlikon, Linde, Müncheni Műszaki Egyetem) tömörülnek.

Nyomtatócégek és anyagfejlesztők között is egyre komolyabb mértékű és eredményesebb a teljesen logikus együttműködés: a fejlesztők ipari minőségű anyagokat állítanak elő, amelyeket a cégek változatos területeken használnak fel. Az egyik legismertebb anyagfejlesztő, a BASF nevéhez fűződik, hogy felvásárolta a jól csengő nevű francia 3DP szolgáltató Sculpteot. Az akvizíció remekül szemlélteti, hogy az anyagfejlesztő vállalatok mennyire érdeklődnek a 3DP iránt.

Többek szerint a novemberi frankfurti Formnext volt az év eseményeinek méltó lezárása, összegzése.

A rendezvényen reflektorfénybe kerültek 2019 trendjei. Ilyen a globális 3DP szabványok és iránymutatások kidolgozása iránti igény, a beinduló szabványügyi fejlesztések, vagy létező additív folyamatok iparosítása, ipari léptékű hasznosítása, amelyhez a szoftver- és az anyagfejlesztést, valamint a folyamatparaméterek kidolgozását is alaposan össze kell hangolni.

Címkék: trendek szabvány anyagtudomány HP nyomtatóanyagok BASF Sculpteo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1115366116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása