Egy hamburger elkészítésével egy kis autó 40 kilométeres vezetésére elegendő tüzelőanyag termelődik, míg egy átlagos sertésüzemé ugyanannyi, mint egy kb. 12 ezres lélekszámú városé.
A húspótló élelmiszerek, például a vegán burgerek népszerűsége nő, terebélyesedik a piac, és jóstehetség nélkül állítható, hogy a növekedés folytatódni fog. Mivel a 3D nyomtatás megjelent az élelmiszeriparban, ebben a szegmensben is várható a használata.
A barcelonai Novameat startup – szabadalmaztatott technológiájával – 2018-ban készítette el az első növényi alapú nyomtatott steaket. A nagyközönség előtti bemutatkozás jövőre várható, amikor a cég beindítja egyedire kidolgozott, a bifsztekhez szükséges szöveteket előállító printerből álló rendszerét.
Technológiájuk az alapító-vezérigazgató Giuseppe Santi évtizedes szövetkutatásain, hústermékek textúráját, ízét, kinézetét és tápanyagait utánzó, csak természetes és nem állati eredetű összetevőket használó eljárásán alapul, „hússzeleteiket” ez a technológia különbözteti meg a többi hús nélküli burgertől stb.
Eleve a biomedicinából indultak ki, a korábban a Katalán Műszaki Egyetemen biomérnöki tárgyakat oktató Santi laborban dolgozott ki szöveteket, majd a technológiát is ott fejlesztette. Elmondta, hogy az ideális íz és a tökéletes textúra megvalósítása nagyon komplex folyamat, az idő- és költséghatékonyságról nem is beszélve. Rendszerük különlegessége, hogy mikroextrudáló technikájuknak köszönhetően, egyedi 3D szerkezetek – és nemcsak a mai palettát meghatározó burgerek és húsgolyók – alakíthatók ki vele.
Technológiájuk éttermeknek, sőt, kórházaknak is hasznos lehet. A későbbiekben az ipari léptékű „húsgyártást” is tervezik, és Santi a világűrbéli használatban is bizakodik, ahol helyben állíthatnának elő vegán kajákat. Egyedire alakítható steakek ipari gyártása viszont kizárt, mert azok csak a kismennyiségre kalibrált géppel készíthetők.
A prototípus 3 százalék növényi zsiradékot, 72 százalék vizet, 25 százalék növényi fehérjét tartalmaz, ezekből áll össze a steak. Santi és csapata naponta végez teszteket, lépésről lépésre alakítják-formálják a 2020-ban megízlelhető „hússzeletet.”
Az utóbbi években a barcelonai CÍM-UPC 3D nyomtatógyártóval dolgoztak együtt, a rendszert közösen alakították ki.
Nem állnak le a marhahúsnál, a csirke-, a sertés- és a lazachús növényi helyettesítését szintén tervezik. A technológiájuk masszív környezeti hatásaiban bizakodó Santi nem árulta el, hogy milyen sorrendben.