HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtathatóvá vált a megmunkálhatatlanul erős alumíniumötvözet

ferenck 2019.11.21. 08:00

Az 1948-ban alapított malibui HRL Labor 2017 szeptemberében jelentette be, hogy sikeresen nyomtatta a hagyományosan nem hegeszthető, nagyon erős és törésre hajlamos Alumínium 7A77.60L ötvözetet.

Bő két évvel később az anyagot a történelmi jelentőségű Alumínium Szövetség által elsőként regisztrált alumíniumötvözetként tartják nyilván. A fémpor kereskedelmi forgalomba került, a HRL-től közvetlenül megvásárolható.

A mikroelektronikára, információ- és rendszertudományra, anyag-, szenzor- és fotonikai fejlesztésekre összpontosító, a General Motors és a Boeing közös tulajdonát képező kutatólabor célja tervezőknek lehetőségek sokaságát, teljes alkotói szabadságot nyújtó, az elképzelhető legjobban funkcionáló anyagok fejlesztése.

3dnyomtatas_alaminium_1.jpg

A 7A77 megfelel a szigorú kritériumoknak.

A laborban 2014 óta foglalkoznak az ötvözettel. A nagyon gyakran használt Al-7075-ből indultak ki, az anyag lég- és gépjárműipari, valamint energetikai felhasználására alkalmas, printelhető változatát akarták kidolgozni.

Sikerrel jártak, de mégsem voltak teljesen elégedettek, mert az anyagot nehéz volt olvasztani, lézerrel feldolgozni. A „csúcserőt és csúcshajlíthatóságot” a 7000-es sorozatban használt cinkkel, rézzel és magnéziummal próbálták elérni, és munka közben kiderült, hogy a 7075-származék 7A77 a legalkalmasabb rá.

Következő lépésben megfogalmazták a pontos feldolgozási paramétereket, azaz az igyekeztek kitalálni az ideális „receptet.”

Az anyaggal dolgozó, azt megmunkálni képes printerek egyike a brit Renishaw gépe. A cégvezetés elragadtatottan nyilatkozott a 7A77-ről, a hajlíthatóságát, majd a paraméterek egyedi termékekhez történő optimalizálást emelték ki.

Nagy valószínűséggel a légjármű-ipar lesz az első alkalmazási terület, de más szektorokban, lényegében az összes iparágban szintén óriási és egyelőre beláthatatlan a potenciál.

A HRL továbbfejleszti az ötvözetet, jelenleg rozsdásodással szembeni ellenállásán, törésmentessé tételén dolgoznak. A technológiát a 2000-es és 6000-es ötvözetsorozatokra szintén alkalmazzák, eredmények a következő években várhatók.

Címkék: ipar aluminium nyomtatóanyagok ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2215220026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása