HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás nagyobb trendjei 2023 végén

ferenck 2023.11.30. 08:00

Lassan vége az évnek, ideje levonni a következtetéseket az idei és a várható 2024-es tendenciákról. Összegzésekre, előrejelzésekre mindig tökéletesek az adott szektor fontos eseményei, meghatározó rendezvényei, mint például a 3D nyomtatásban a Formnext. A 3DNatives portál szakírói néhány fontos trendet válogattak össze a „seregszemle” alapján.

Egyre több gyártó teszi meg a stratégiai lépést, és kombinálja az additív technológiát hagyományosabb gyártófolyamatokkal. Sokan keresik a „minden egyben” megoldásokat, például ezért lehetséges, hogy a gépek gyorsan tudják cserélgetni a fejeket. Ezeknek a gépeknek és a robotikus karoknak, kezeknek a száma is nő.

3dnyomtatas_trendek_3.jpg

Fejlesztenek műanyag granulátumot formába öntő szerkezeteket is, amelyek például printelt öntőformákkal együtt is használhatók. Azaz, a fröccsöntéshez használt alapanyagnak is vannak már additívgyártás-alkalmazásai. 

Nyomtatószálak, porok, műgyanták és kerámiák folyamatosan bővülő választéka jelzi az anyagtudomány jelentőségét. A minőséget nemcsak maguk az anyagok, hanem különösen poroknál, méretük és formájuk is meghatározza. Karakterizálásuk újrahasznosítás során szintén nélkülözhetetlen, főként mert a fenntarthatóság az egész iparágra érvényes elvárás, követelmény.

Úgy tűnik, ismét rivaldafénybe kerültek az FDM desktop-gépek. A printerek sebessége nő, szélesedik a méretpaletta, jönnek a mikronyomtatók is, például az UpNano.

2023 technológiái kapcsán megkerülhetetlen a 3D nyomtatásban is növekvő szerepet játszó mesterséges intelligencia (MI). Már nemcsak divatos hívószó, bár egyes cégek nem jutottak messzebb. Mások viszont nemcsak szoftverszinten használják. Az ausztrál Automation Acoustics szenzorai például a gép által kiadott hangokból következtetnek a nyomat hibáira.

Az additív gyártást egyre gyakrabban használják specifikus alkalmazásokban, vertikális szektorokban: autógyártás, egészségügy, honvédelem, légjármű-ipar. Az ipar globalizálódása mellett a lokális gyártás szerepe szintén nő.   

Címkék: trendek mesterséges intelligencia ipar nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4818257977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása