HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott védősisakkal elodázhatók koponyaműtétek

ferenck 2019.11.19. 08:00

Sisakot sokszor, sok célra nyomtattak már, és nemcsak fejünk biciklizés vagy kosarazás közbeni védelmére, hanem kifejezetten – más – egészségügyi okokból is.

Egy ritka betegségben, a koponyatető hiányában szenvedő hároméves indiai kislány fejvédő sisakot kapott, így a műtéti beavatkozást hétéves koráig elhalasztják. Nincs egyedül, változatos okok miatt sokak koponyáját nem lehet műteni, a nyomtatott sisakok pedig pontosan az agy érzékeny részeit védik mindaddig, amíg az illető személyek műthető állapotba nem kerülnek.

3dnyomtatas_temporaryhelmet.jpg

A kislányt kezelő idegsebész-csoport azért döntött a műtét elhalasztása mellett, mert ha most beavatkoztak volna, a koponya növekedése és más okok miatt a későbbiekben valószínűleg még egyszer be kellene, így viszont, amennyiben minden a tervek szerint megy, egyszer lesz rá szükség.

Műtét helyett, CT szkennelés alapján, teljesen személyre szabott védősisakot nyomtattak neki.

A DICOM formátumban lementett szkeneken mexikói kutatók a DICOM Osirix képfeldolgozó szoftverrel végezték el a teljes 3D rekonstrukciót, majd a modellt SOLIDWORKS-be exportálták.

Először a sisak keményebb részét késztették el, majd a fej anatómiai formájának megfelelően a szellőzést és egyéb funkciókat is biztosító különböző üregekkel, lyukakkal tették egyedivé, hogy jobban alkalmazkodjon viselőjéhez, jobban védje a koponyáját.

A kényelmes, de ütéseknek ellenálló, a koponya növekedéséhez alkalmazkodó sisak fotopolimeres műgyantából készült. Kevesebb megkötéssel teszi lehetővé a gyógykezelést, a kislány magától le tud ülni, és segítséggel képes lábra állni is.

Hagyományos eljárással kb. 2 ezer dollárba került volna, 3D nyomtatással viszont 200 dollár volt az előállítási költség.

Címkék: orvosi India 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4815216154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása