HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk plazmával!

ferenck 2019.11.15. 08:00

A plazmanyomtatás még nem jutott el a kereskedelmi fázisig, széleskörű elterjedésig, viszont nem is teljesen új. Különösen részek egyberakásánál hasznos, segítve a más 3DP technikával kidolgozott darabok összeszerelését. Egyik komoly előnye, hogy kicsi printereken nagyméretű, erős alkatrészek gyárthatók vele, illetve jobb a plazmával megdolgozott nyomtatóanyagok, például fémporok minősége.

A terület egyik élharcosa a Szilícium-völgyi Space Foundry (Űröntöde) két stanfordi kutató, Ram Pasad Gandhirman és Dennis Nordlund szellemgyermeke, közvetlen „írótechnikát” fejlesztett, amellyel újabb lehetőségek nyílnak a többanyagos nyomtatás, és az anyagjellemzők egyedibb kialakítása előtt.

3dnyomtatas_plazma.jpg

Nordlund garázsában három évig fejlesztették printerüket, majd 2017-ben megalapították a céget. Közben a NASA-tól kaptak 2,5 millió dollár ösztöndíjat, maga a szabadalmaztatott nyomtatófejjel, folyadék-gáz elővegyületek, keverékek használatát biztosító integrált folyadékhordozó rendszerrel felszerelt gép a 100 ezer dollár feletti ártartományban van.

Eddig legalább hatan vásároltak belőle, köztük a NASA is.

Plazmával sokféle felületre, például üvegre is lehet printelni, ami különösen űrbeli alkalmazásoknál, vagy Ipar 4.0 megoldásokhoz, dolgok internetére (IoT, Internet-of-Things) fejlesztett készülékek, áramköri lapok stb. esetében hasznos.       

Plazmanyomtatáshoz üregeket készítenek a felületen, a plazma azokban fejlődik ki, majd többféle anyag (polimerek, üveg, szilícium) printelhető rá. Az eljárással bármilyen geometriájú felület létrehozható.

Az alapítók meggyőződése, hogy gépük diszruptív hatással lesz az intelligens és a nyomtatott elektronikai eszközök előállítására. Az így készült termékek jobban fognak teljesíteni, mint a hagyományos módszerekkel gyártottak.

A bármilyen felületen történő nyomtatás a súlytalanságra, a világűrre, olyan közegre is vonatkozik, amelyben sok 3D printer működésképtelen.

„Az új nyomtatótechnikával végtelenek a lehetőségek” – nyilatkozta Nordlund.

Címkék: űrkutatás elektronika plazma innovátorok nyomtatóanyagok multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7615209662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása