HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Moszkvától a világűrig

ferenck 2019.10.25. 08:00

A 2014-ben alapított moszkvai 3D Bioprinting Solutions az egyetlen bionyomtató technológiákat fejlesztő orosz cég. Több „premier” fűződik hozzájuk: a FABION, az első orosz bioprinter, vagy a világűrben debütáló OrganAut, amellyel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) emberi porcszövetet nyomtattak…

Yusef Khesuani, társalapító elmondta, hogy az ISS-en most fejezik be első kísérleteiket: fehérjekristályokat, hústenyészetet, biohártyákat állítottak elő. A tervek szerint orvosi robotkart és „klasszikus” extrudálást kombináló, helyszínen dolgozó gépet fejlesztenek. A printert sebészeti alkalmazásokra (is) szánják, első körben bőrbeteg egereket kezelnek vele.

3dnyomtatas_bioprintingrussia.jpg

A cég elsődleges célja a szövettervezés fejlődésének felgyorsítása, például ezért nyomtatnak egy ideje beültethető szerveket, első lépésben pajzsmirigyeket egereknek.

A pajzsmirigyet azért választották, mert viszonylag egyszerű, az új generációt jelentő, a korábbihoz képest több funkcióval bővült 2016-os FABION 2-vel viszont már szövetgömbök is nyomtathatók. A géppel komplex szerkezetek, hidrogélek széles skálája állítható elő.

3dnyomtatas_bioprintingrussia0.jpg

Az első prototípus 2017-ben a Szojuz MS-10 fedélzetén megsemmisült, a 2018. december 3-án az ISS-en, mikrogravitációban biogyártásban debütált második (OrganAut) viszont ideálisnak tűnik B2S (business to science) alkalmazásokra.

Khesuani szerint Oroszországban jelentős 3D nyomtató közösség alakult ki, igény pedig még nagyobb lenne rá. Különösen az anyagfejlesztésben erősek (amelyet főként fém- és sztereolitográfiás gépeken végeznek). Több startup foglalkozik egészségügyi, főként fogászati alkalmazásokkal, valódi bioprinting vállalat viszont csak egy van, ezirányú termékeket kizárólag ők állítanak elő.

Az utóbbi években kutatóintézetek is beszereztek bionyomtatókat, a vállalat pedig orosz egyetemek mellett más felsőoktatási intézményekkel, például a Stanforddal is kapcsolatban áll. New Yorkban is terveznek hamarosan irodát nyitni.

Mezőgazdasági alkalmazásokban, izomsejtekben, „tiszta” húsokban szintén gondolkoznak, ezeken a területeken több startuppal kötöttek együttműködési szerződést, és bizakodnak, hogy előbb-utóbb részt vehetnek emberi vese nyomtatásában.

Címkék: űrkutatás orvosi innovátorok Nemzetközi Űrállomás bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2015172042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása