HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Utómunkálatok automatizálása

ferenck 2019.10.21. 08:00

Az automatizálás kritikus tényező nagymennyiségű terméket előállító ipari vállalatoknál. 3D nyomtatás alkalmazásánál a legjobb tervezőszoftverek és a leggyorsabb printerek azonban nem elegendők, mert az egész folyamatra, így az utómunkálatokra is kell integrált automatizált megoldást találni.

A gyártást digitalizáló cégek folyamatosan keresik munkafolyamatok finomhangolási lehetőségeit. Szoftverek és printerek beszerzése, működtetése viszonylag gyorsan megy, általában a manuálisan végzett utómunkálatok jelentik a legnagyobb problémát, mert azokat a legnehezebb automatizálni.

3dnyomtatas_utomunkalatok0.jpg

Az átállás három tényezőtől függ: nyomatok számától, munkaköltségtől, az adott vállalat digitális gyártásra vonatkozó közeljövő-képétől.

Az elmúlt évtized több egymással összefüggő eseménye (olcsó FDM printerek megjelenése, startupok számának drasztikus növekedése, világmárkák bekapcsolódása a 3DP-be, gyártóalkalmazások és printelt végtermékek megsokszorozódása stb.), láncolatuk egyértelművé tette az utómunkálatok automatizálása iránti igényt.

Ha egy cég havonta többezer darabot nyomtat, a kézileg végzett utómunkálatok jelentősen lassítják a gyártást.

3dnyomtatas_uzomunkalatok.jpg

Az utómunkálatok három főlépésből állnak: segédanyagok eltávolítása, a felület befejezése, festés. Prototípusoknál általában elég, ha kézzel végzik, gyártásnál viszont sokkal hatékonyabb az automatizálás.

Az utóbbi években több vállalat (a buffaloi PostProcess Technologie, a müncheni DryeMansion stb.) kínált eredményes megoldásokat.

Segédanyagok eltávolítása speciális hardver, mesterségesintelligencia-program, vegyszerek és spraytechnikák kombinációja, nagyon tiszta környezetben, minimális zajjal (vagy annyival sem), nulla manuális beavatkozással. Ezek az eszközök a legtöbb nyomtatótechnológiával kompatibilisek. A munkafolyamat lényegesen lerövidül, drasztikusan csökken a kézzel végzett tevékenység, kevesebb a hiba és a nyomattörés, bármikor ismételhető, optimalizálja a gyártást.

Ezeken az elveken alapul a felület befejezésének automatizálása is. Javul a minőség, jobb a végtermék, kevesebb a manuális munka, tetszés szerint ismételhető.

Ha a print esetében számít a festés, automatizálásával alakul ki a végtermék. A másik két utómunkálathoz hasonló előnyei mellett fontos még, hogy alkalmazásával meglévő 3D printerünket nem kell színesben is nyomtató gépre cserélnünk.

Címkék: jövő automatizálás utómunkálatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7415161768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása