HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A kozmetikaipar és a 3D nyomtatás

ferenck 2019.10.18. 08:00

A 3D nyomtatás fejlődésével egyre komplexebb tárgyak tervezhetők, és hozhatók létre öntőforma nélkül. A technológia több iparágra, köztük a szépészetre, a kozmetikumok világára is komoly hatással van, a jövőben pedig még nagyobb hatással lehet.

A fröccsöntést nem fogja teljesen helyettesíteni, több gyártó igyekszik egybekombinálni a két megoldást, kiaknázva mindkettő előnyeit, kihagyva a hátrányokat.

3dnyomtatas_kozmetika.jpg

Mivel a 3DP viszonylag olcsó, a gépek szállíthatók, tökéletes prototípusok elkészítésére. A fröccsöntés viszont gyors és nagyszériás gyártásra ideális, nagyon hasznos mindazoknak, akik ugyanabból a darabból nagy mennyiséget akarnak egyszerre elkészíteni.

2014-ben mutatták be a smink (makeup) és a tinta (ink) szavak összevonásából született, stílszerűen Mink nevű első hordozható sminkprintert. A fogyasztó műanyagdoboz helyett vékony papírcsíkot választhat, rajta a printelt sminkkel. Az azonos nevű appal kiválasztunk egy fotót, majd vagy a teljes képet vagy egy speciális színt kinyomtatunk. 15 másodperc múlva a printelt smink teljes palettáját megkapjuk.

3dnyomtatas_kozmetika0.jpg

A Chanel eldöntötte: 3D nyomtatást használ (a már meg is vásárolható új) szempillaecsetjéhez (La Volume Mascara). Az ecset sörtéibe közvetlenül printelt mikroüregekkel kényelmesebb a használat.

Vajon más cégek is követik a példát?

Egy sanghaji kozmetikai vállalat kifejezetten ázsiai nőknek tervez termékeket. Bőrmodellekkel és biotinta technológiával dolgozva printelnek bőrt, hámmal, felhámmal stb. A fejlesztéssel jelentősen csökkenhet az állatokon végzett tesztek száma, élő szövetek printelésével pedig személyre szabottabb termékek kísérletezhetők ki.

Az egészséges bőrt promótáló arcmaszkok népszerűvé válásával, ezen a területen is megjelentek a 3D technológiák. A Neutrogena idén bemutatott, a Skin360 eszközhöz csatlakozó, okostelefonos appal is működő MaskiD-je a felhasználó fejére méretezve, pattanásokat, száraz bőrt stb. figyelembe véve alakítható ki. Ha nincs Skin360-unk, kérdőívet kell kitöltenünk, majd szelfit csinálunk, maszkunk a kettő alapján készül el.

A példák egyértelműen jelzik a 3D nyomtatás hatását a kozmetikaiparra, és valószínűleg, ez még csak a kezdet.

Címkék: kozmetika Chanel Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2215159042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása