HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elektronikus cuccokat printelő gépet fejlesztettek a NASA-nak

ferenck 2019.09.04. 08:00

A NASA 2016 óta dolgozik együtt az Electronic Alchemy-vel, a Goddard Űrhajózási Központ akkor kötött szerződést a céggel, hogy nyomtassanak grafén-alapú kisteljesítményű vegyi érzékelőket.

Azért van szükség rájuk, mert a korróziót okozó gázok miatt az űrhajók kiszámíthatatlanná válhatnak, és lezuhanhatnak. Az új szenzorok nagyon érzékenyek ezekre a gázokra, és rendkívül gyorsan fel is derítik őket.

Azonban még jobb lenne, ha a nyomatok a Föld helyett az űrben, például űrhajón készülnének el. Az ok: alacsony Föld körüli pályára hónapokig, sőt, évekig, a Holdra vagy a Marsra tartó missziók esetében pedig még tovább tarthat az utánpótlás eljuttatása. Helyben történő nyomtatással rengeteg időt és kockázatot spórolnak meg.

3dnyomtatas_nasaprinter.jpg

A NASA pár hónapja 2 millió dolláros megbízást adott űrbeli használatra szánt többszenzoros eszközök fejlesztésére, és az izraeli Nano Dimension rádiófrekvenciás rendszereket készít a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS). A szenzorok terepjárókra, műholdakra szerelhetők, úgy jobban érzékelik csillagok és bolygók összetételét.

Az Electronic Alchemy továbblépett, a NASA számára fejlesztett eForge rendszere teljesen működő elektronikai cuccokat tud nyomtatni. A gép űrküldetések alatt is üzemel, tetszés szerint, on-demand printelhetők vele szenzorok stb. Az Űrügynökséget így megkíméli az utánpótlás-szállítás költségeitől.

A cég mindeközben nyomtatott elektronikus eszközöket újrahasznosító szerkezetet is fejleszt, amellyel még kevesebb szükség lesz a Földről küldött utánpótlásra.

Az FDM technológiát használó eForge rendszer kiváló felbontású, nagyméretű darabokat printel. 8 extruderrel szimultán 8 anyagot nyomtat, mindegyik anyag hőmérsékletét külön szabályozza, és akár 300 fokon is működik.

A rendszert tesztelve, cipő talpbetétjébe helyezhető nyomásszenzor-hálózatot printeltek. Biometrikus azonosítást is végez, három lépés után az azonosítás pontossága meghaladja a 95 százalékot.

Az eForge-al rezgés-, hang-, fény-, hőmérséklet- és rádiófrekvenciás szenzorok szintén készíthetők.

Címkék: űrkutatás szenzor NASA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr815028754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása