HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatórobotok gyógyítják a környezetet

ferenck 2019.08.29. 08:00

Három dán vállalat (GXN Innovation, Dán AM Hub, Map Architects) közös kezdeményezése (Break the Grid) alapján autonóm szerelőrobot-csapat figyelheti az épített és a természetes környezetet, és javíthatják ki a károkat. Utóbbit 3D nyomtatással teszik, mert (a világban navigáló) mobil printerekről van szó.

Furán néznek ki, de küllemük hozzájárul ahhoz, hogy földön, vízen vagy levegőben közlekednek. Az egyik csúszik-mászik, a másik úszik, a harmadik repül.

3dnyomtatas_breakthegrid.jpg

A három cég globális kihívásra, a tenger- és óceánpartok folyamatos pusztulására és az infrastruktúra hanyatlására igyekszik megoldást találni, amit 3D nyomtatók mobilissé tételében látnak. Ha a gépek képesek dinamikus helyváltoztatásra, olcsóbban és hatékonyabban kezelhetnek környezeti problémákat.

Három különböző felhasználásra szánt koncepcióval álltak elő. Mindegyik gép önállóan érzékeli a közeget, azonosít problémás területeket, és igyekszik megoldást találni rájuk.

3dnyomtatas_breakthegrid0.jpg

Városokban és városokon kívül hatlábú robot fog ténykedni; betonból épült szerkezetek (utak, házak stb.) repedéseit, töréseit figyeli. Ha idő előtt detektálja és kijavítja a károsodást, megelőzi a további korróziót okozó víz- és oxigénszivárgást. A kalciumkarbonát-képződést (és így a szerkezet „öngyógyítását”) segítő speciális gombaszármazékot tartalmazó, lyukacsos betétszerű anyaggal dolgozik.

A tengeralatti robotprinter a partszakaszt és a vízi élőlények lakhelyét védő mesterséges zátonyokat épít. Osztrigák által termelt természetes ragasztóanyag által inspirált matériát használ hozzá: óceánfenéki homok és ragasztó keverékét extrudálja.

3dnyomtatas_breakthegrid1.jpg

A harmadik magas épületek, felhőkarcolók teteje körül működő drón. Akkor áll munkába, amikor romló állagú falak miatt energetikailag egyre kevésbé hatékony egy épület. A javításhoz új anyagot fejlesztenek, üveg és polimer egyedire kidolgozható kompozitját, amellyel az adott szerkezetekbe hőszigetelés integrálható.

Mindhárom robot meglévő technológián alapul, és a printerek is megvannak a prototípusok kivitelezéshez. A fejlesztők bizakodnak, hogy az additív gyártóiparnak új lehetőségeket villantanak fel.

Címkék: jövő robot környezetvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6115023008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása