HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a városi mezőgazdaságban

ferenck 2019.08.22. 08:00

Növények és állatok genetikai módosításával ugyan jelentősen nő a terméshozam, de hiába több az élelmiszer, ha a régi környezetben állítjuk elő, és nem tudjuk eljuttatni oda, ahol komoly szükség lenne rá. 2050-re a Föld lakosságának 80 százaléka fog városokban élni, így optimális megoldás, ha a mezőgazdaságot a fogyasztók „közelébe vinnénk”, és nagyvárosi környezetben termesztenénk például kukoricát. Logikus következmény, hogy a jövőbeli farmok egy részének hagyományos vidéki közeg helyett poszturbánus terek, felhőkarcolók adnak majd otthont.

A 3D nyomtatótechnológiákat az ipar mellett a mezőgazdaságban, különösen annak „függőleges” városi változatában, a vertikális farmokban is előszeretettel alkalmazzák.

3dnyomtatas_urbanfarming.jpg

E megoldások egyik élharcosa a brooklyni Farmshelf. A cég printelt alkatrészeket tartalmazó autonóm rendszerének célja, hogy minden érdeklődő számára kivitelezhetővé tegye a városi gazdálkodást.

Elképzeléseik meghatározásakor hamar látták, hogy hagyományos gyártótechnológiákkal túl drága lenne a rendszer kivitelezése, így alternatív lehetőségek után néztek, és meglátták a 3D nyomtatásban rejlő potenciált.

3dnyomtatas_urbanfarming0.jpg

Az egyedire (egy-egy növényhez) kialakítható részek teszteléséhez, a hardver- és a szoftverplatform finomhangolásához, a tervezői folyamat során Ultimaker 2+ printert használtak, amellyel nőtt az ellenőrizhető tervek, az iterációk száma, miközben csökkent a (moduláris) rendszer előállítási költsége.

„Hardvert mindig nehéz építeni, de az Ultimaker sokkal könnyebbé teszi a feladatot” – jelentette ki Andrew Shearer, társalapító-vezérigazgató.

A nyomtató valóban leegyszerűsítette a fejlesztést, mert lényegében mindent házon belül oldottak meg, csak a nyomtatószálakat kellett megvásárolniuk, az iterációkhoz viszont nem kellett hetekig, hónapokig várniuk egy-egy rész elkészültével, és boltokban beszerezhető alkatrészekre sem volt szükségük.

A 3D nyomtatás teszi lehetővé a rendszer eredményes és költséghatékony bővítését is. Többféle modellt kiviteleztek, amelyeket változatos helyeken, köztük New York ikonikus központi vasúti pályaudvarán (Grand Central Station) is bemutattak.

(Az Ultimaker termékeit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon.)

Címkék: jövő mezőgazdaság modularitás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9115014234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása