HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Jobb minőségű mesterséges szívbillentyűk 3D nyomtatással

ferenck 2019.07.26. 08:00

A 3D nyomtatás egészségügyi térhódítása a technológia egyik leglátványosabb és leghasznosabb alkalmazása. Orvosok printelt szerveken gyakorolva készítenek elő sebészi műtéteket, sok műkart nyomtatnak, és a 3DP a belgyógyászatban is megjelent már.

Belgyógyászathoz kapcsolódó újdonság, hogy a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) kutatói és a dél-afrikai orvosieszköz-gyártó Strait Access Technologies (SAT) szakemberei mesterséges szívbillentyűket fejlesztenek, és nyomtatnak szilikonból.

Komoly szükség lesz rájuk, mert a jelenleg használatban lévők gyártása drága és munkaintenzív, ráadásul inkább ideiglenesek, mint állandók, miközben egyre több személynek lesz szüksége rájuk.

3dnyomtatas_szivbillentyuk.jpg

A kutatók élethosszig tartó, a pácienssel együtt „növő” megoldásban gondolkoznak, amelyet ezért nemcsak idősebbekbe, hanem fiatalokba is beültethető.

Mind a négy szívkamrához tartozik a véráramlást biztosító szívbillentyű. Ha valamelyik megreped, összehúzódik, megduzzad, vagy eltörik, a vér súlyos nyomás alá helyezi a szívet, ami ritmuszavarhoz (aritmia), de akár szívbénuláshoz is vezethet.

Egy nyomtatott szívbillentyű a beteg aortájáról készült CT-szken alapján személyre szabható. A paramétereket ezen adatok és számítógépes szimuláció együttes használatával számítják ki. A szilikonos műgyantát koronaformájú billentyűvé dolgozzák ki, majd kollagén rostokat adnak hozzá, az implant pedig speciális nyomtatótechnikával lesz az óhajtott mértékben rétegzett, sűrű és erős.

A használt anyagok mind biokompatibilisek, a véráramot az új billentyűk ugyanolyan pontosan kezelik, mint az általában polimerekből és állati szövetekből készült, fémkerettel összekombinált eddigiek. Utóbbiakat a szervezet nehezebben fogadja be, és káros mellékhatásokat is okozhatnak.

Az új szívbillentyű másfél óra alatt készül el, a korábbiakhoz több nap kellett. Az elsők 10-15 évig kitarthatnak, általában ennyi idő kell egy szívbetegség teljes kezeléséhez. Rossz hír viszont, hogy klinikai használatukra még kb. egy évtizedet várhatunk. A speciális 3D nyomtatók már elkészültek hozzájuk.

Címkék: szilikon orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1814977388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása