HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hangyaméretű robotokat nyomtattak a Georgia Techen

ferenck 2019.07.25. 08:00

A Georgia Technológiai Intézet kutatói kétfotonos polimerizációs litográfiával (TPP) 2 milliméter hosszú, a világ legkisebb hangyáival azonos méretű robotokat nyomtattak. A gépecskék mikrotüskékkel, rezgések hatására mozognak.

Úgy tervezték őket, hogy körülöttük és rajtuk lévő piezoelektromos aktuátorokból, ultrahangos forrásokból és kis akusztikus mikrofonokból gyűjtsék össze a rezgéseket. Különféle frekvenciákra különféleképpen reagálnak, a vibráció módosításával irányíthatók.

3dnyomtatas_georgiatech.jpg

Liliputinál is kisebb méretük ellenére relatíve nagy távokat, másodpercenként hosszúságuk négyszeresét, 8 millimétert megtesznek, amelyre a polimer testecskékhez ragasztott és a rezgéseket létrehozó, kívülről töltött piezoelektromos aktuátorok jóvoltából képesek.

Lényegében mindegy, honnan jönnek a rezgések, a gépek ruganyos lábait fel- és lefelé mozgatják, és így előre hajtják. A rezgések amplitúdójának módosításával különböző helyváltoztatásokra programozhatók.

3dnyomtatas_georgiatech0.jpg

A TPP technológia lényege, hogy ultraviola fénnyel monomer műgyantát polimerizálnak. (A monomer molekulák különféle vegyi folyamatokban hozzájuk hasonló molekulákkal polimert képeznek.) A robotokhoz remekül passzoló eljárással nagyon kicsi alkatrészek hozhatók létre.

A mechanika, elektronika, biológia és fizika „metszéspontjában”, azaz kifejezetten multidiszciplináris területen dolgozó kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogyan méretezhetik úgy a technológiát, hogy egyszerre többszázezer mikrobotot tudjanak printelni.

Változatos alkalmazásokban gondolkodnak. Az egyedenként más- és másféleképpen programozható botok például környezeti változások detektálásra, de az emberi testben lévő sebek gyógyítására is alkalmazhatók.

Mivel a piezoelektromos aktuátorok ólom-cirkonát-titanátból (PZT) készülnek, elektromos feszültség hatására nemcsak rezgéseket, hanem feszültséget is generálnak, amellyel a külső rezgésekkel aktiválható beépített szenzorok bekapcsolhatók.

Címkék: robot innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6914975518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása