HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyógyászati céllal nyomtattak a biológiai eredetit utánzó robotkezet

ferenck 2023.08.24. 08:00

A bionyomtatás szöveteitől kezdve, az implantátumokon keresztül a személyre szabott gyógyszerekig, az egészségügy az additív gyártás egyik legsikeresebb alkalmazási területe. A technológia komoly átalakító hatással van a szemtorra, és a közeli jövőben sem várható lassulás, sőt, az ellenkezőjére számítunk.

A 3D nyomtatás biomedikális alkalmazásainak egyik élharcosa, a svájci ETH Zürich felsőoktatási intézmény. Többek között gombából nyomtattak már bőrt, de valósidejű egészségügyi megfigyelést biztosító talpbetétet szintén printeltek.

3dnyomtatas_biomimetikus_kez.jpg

Egyik legfrissebb fejlesztésük egy ínvezérelt robotkéz (Faive Hand) szintén 3D nyomtatással készült. A projektben a Max Planck Intézet ETH Tanulórendszerek Központja is részt vesz. A kézzel az emberét, annak tulajdonságait igyekeznek utánozni. Hasonlít is rá, mindennapos, köztük háztartási feladatokat próbálnak elvégeztetni vele.

A Faive Hand folyamatos és nem korlátozott mozdulataival emelkedik ki a mezőnyből. Ezek teszik lehetővé bonyolult és ügyes cselekvések pontos kivitelezését.

A világmodellen alapuló hagyományos megközelítés helyett a kutatók – mint ma szinte mindenki – gépi tanulással, azon belül megerősítéses tanulással dolgoznak. Ez a technika finom és aprólékos cselekvéseket igénylő összetett, életszerű robotikai konfigurációk esetében különösen hasznos.

A robotkezet a felsőoktatási intézmény Puha Robotika Laboratóriumában 3D nyomtatással készítették, szervomotorokkal működtetik. Speciális kötések beépítésével, lehetőség nyílik a kéz rögzített tengely nélküli elforgatására, amely azonban manőverezhetőségi kihívásokkal jár. Ez azért van, mert a rendszer magas szabadságfokkal rendelkezik.

A megoldást az irányítás közbeni pontosságot növelő csuklószög-jeladókkal oldják meg. Így könnyebb végrehajtani az utasításokat, amihez persze nagyon sok – megerősítéses tanuláson alapuló – gyakorlás kell.

Jelenleg a kéz lehetőségeinek és teljesítményének javításán dolgoznak. A Faive Hand-et egészségügyi alkalmazásokban és ember-gép interakciókban fogják használni.

Címkék: robot egészségügy innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7218198157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása