HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szemetessel kevesebb a háztartási élelmiszerhulladék

ferenck 2019.07.23. 08:00

Az élelmiszerhulladék egyre nagyobb probléma, például az Egyesült Királyság 66 milliós lakossága évi 8 millió kajaszemetet generál. A környezeti problémák jelentős többségéhez hasonlóan, a hulladék zöme az ipari termelés következménye, viszont ez a tény egyáltalán nem menti fel a háztartásokat és az egyéneket a felelősségteljes cselekvés alól.

A liverpooli John Moores Egyetemen terméktervezésből diplomázott Daniel Lloyd által alapított Daniel by Design érdekes megoldást javasol. (Fejlesztését a brit Fényes jövőnk kezdeményezéshez tartozó A környezet most program támogatta anyagilag.)

3dnyomtatas_kuka.jpg

Lloyd a fogyasztóknak fontos visszajelzéseket szolgáltató, sőt, közösségeket szemetelési szokásaikról informáló hulladékkezelő rendszert tervezett és nyomtatott. A Wae nevű terméknek nemcsak az előállításához használt modern csúcstechnológiát (3DP), de maga a rendszer is IT-megoldásokkal (szenzorokkal, okos mérőeszközzel) működik.

A projekt célja a hulladék csökkentése, az újrahasznosítás növelése. Kutatásokból kiderült, hogy az ismeretek és a felelősség hiánya a probléma legfőbb okai.

3dnyomtatas_kuka0.jpg

A szemét tömegét és méretét folyamatosan figyelő Wae könnyen hozzáférhető adatok szolgáltatásával segít. Az okos mérőeszköz a lakók által könnyen kezelhető formátumba önti a hulladékkal kapcsolatos legfontosabb infókat, például hogy ebből és abból a típusból hány százalék található a szemetesben. Elemzéssorokat készít, amelyekből a háztartások tanulhatnak, és ha kell változtatnak a szokásaikon.

A prototípuskészítésben az arra specializálódott Ogle cég segédkezett, együtt módosítottak az eredeti CAD-terven, így biztosították, hogy az oldallapok elég vastagak legyenek a szeméthez, a fedőt jól lehessen mozgatni, és minden rendeltetésszerűen működjön.

A prototípust Ipro 8000 gépen, sztereolitográfia (SLA) technikával nyomtatták ki. Az SLA jóvoltából, kevés utómunkálatot kellett végezniük, az összeszerelést az Ogle kivitelezte.

Lloyd cégével fenntarthatóságra összpontosító, társadalmi indíttatású projekteket szeretne megvalósítani.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás környezetbarát technológiák sztereolitográfia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6814971110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása