HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott fából zöldebb termékek készíthetők

ferenck 2019.07.03. 08:00

Minden növényhez és természetes anyaghoz hasonlóan a fák a növekedésüket, környezetükben való létüket biztosító egyedi tulajdonságokkal (speciális lyukacsosság, keménység stb.) rendelkeznek.

Feldolgozásuknál viszont nem lehet vagy nagyon nehéz megőrizni ezeket az adottságokat. A legtöbb feldolgozási módszer egyáltalán nem törődik a fasejtek ultraszerkezetével, felépítésével.

A svéd Chalmers Műszaki Egyetemen ilyen szerkezeteket „átmentő” technikát dolgoztak ki. Korábban, a fapép nyomtatható nanocellulóz géllé alakításával, faalapú „tintát” hoztak létre. Most pedig a fa genetikai kódját „értelmező” és a 3D printert az ultraszerkezetek másolására utasító megoldást találtak.

3dnyomtatas_nyomtatottfa.jpg

„Áttörés a gyártótechnológiában. Lehetővé válik, hogy átlépjük a természet korlátait, és fenntartható új zöldtermékeket hozzunk létre. Az erdőből származó mai termékek rövidebb idő alatt lesznek printelhetők, a gyakran használt fémek és műanyagok megújuló alternatívával helyettesíthetők” – jelentette ki a projektet vezető Paul Gatenholm.

A kutatók arra is rájöttek, hogy ha a növénysejt egyik alkotóelemét, hemicellulózt adnak a tintához, az anyag erősebb lesz.

„Ha így állítunk elő termékeket, sok erőforrást és károsanyag-kibocsátást megspórolhatunk. Képzeljük el, hogy helyileg nyomtatjuk a csomagolást. Komoly alternatívát kínálunk a műanyagoktól és széndioxidot generáló szállítástól erősen függő területen. A csomagolás veszteség nélkül lesz kivitelezhető” – magyarázza Gatenholm.

A kutatók szerint nyomtatótechnológiájuk a világűrben is működhet. A folyamatot bemutatták az Európai Űrügynökség (ESA) egyik workshopján, illetve a Florida Tech és a NASA közreműködésével mikrogravitációs környezetben tesztelik.

Az alapanyag döbbenetes mértékben újrahasznosítható, így hosszabb űrutazások során a helyszínen is lehet vele dolgozni. Az űrutazás mindig is a földi anyagfejlesztések katalizátora volt” – összegez Gatenholm.

Címkék: fa környezetvédelem környezetbarát technológiák innovátorok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2114921202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása