HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan nyomtassunk bonyolult modellekből egyszerű részeket?

ferenck 2019.01.10. 08:30

A3D nyomtatás térhódításával a világhálón növekszik az ingyen letölthető 3D modelleket tartalmazó tárházak száma. Mivel a makerek száma szintén gyarapszik, komoly igény mutatkozik az ilyen aranybányák iránt.

Sokszor ugyanis egyszerűbb előre készített modellel dolgozni, mint a semmiből sajátot létrehozni. Rengeteg idő spórolható meg. Viszont előfordulhat, hogy a modell majdnem, de csak majdnem tökéletes, és csupán egyetlen apró módosítás kellene az óhajtott formához.

3dnyomtatas_mit.jpg

Csakhogy a 3D nyomtatásban leggyakoribb formátumban, .stl-ben lévő fájlokon a méretezésen kívül nagyon nehéz módosítani.

Ezen az állapoton kíván változtatni az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának egyik kutatócsoportja. Programjuk egyszerű alkotórészekig fejt vissza (reverse engineering) bonyolult alakzatokat.

3dnyomtatas_mit0_1.jpg

„Rengeteg mesh modellünk van, viszont relatíve kevés a mögöttük lévő CAD-fájlok száma. Ha a felhasználók otthon akarják reprodukálni és egy kicsit átalakítani a designt, technikánk hasznos lehet nekik” – jelentette ki Tao Du, az egyik fejlesztő.

Programszintézist használó szkriptjük a modellen végigmenve észleli a legegyszerűbb alkotóelemeket, az úgynevezett primitíveket, többek között gömböket, hengereket, kockákat, tórusz-alakzatokat, elhelyezésüket, orientációjukat és méretüket. Utána szerkeszthetővé teszi ezeket a paramétereket, azaz a háromszög-alakú rácsszerkezetet parametrikus modellé alakítja át. A probléma, hogy miután mindent háromszög-alakú rácsszerkezetté gyúrtunk, már csak háromszögekkel dolgozhatunk, és közben rengeteg információ elveszett. A metaadatok helyreállítását követően viszont másoknak is könnyebb az eredeti tervrajzon módosítani.

A kutatók 50 változó komplexitású modellt futtattak le rendszerükön, és a visszafejtés után kiderült, hogy több mint száz egyszerű formából állnak össze. A program egyelőre csak az említett négyet detektálja közülük, de a fejlesztők dolgoznak a lista folyamatos bővítésén.

Az eszköz nagyon hasznos lesz nyílt forrású modellek módosításához, bonyolult szerkezetek könnyen nyomtatható részekre szedéséhez.

Címkék: szoftver MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8514548104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása