HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás a gyógyszeres kezelés jövője?

ferenck 2018.12.27. 08:00

Giovanni Traverso, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Gépészmérnöki Karának vendégkutatója és kollégái évek óta fejlesztenek lenyelhető és a szervezetben egy ideig megmaradó kapszulákat és szenzorokat. A szerkezetekben a gyógyszerellátás, a személyre szabott orvosi kezelés, az „intelligens gyógyászat” következő állomását látják. Különösen speciális és hosszú ideig tartó betegségek, például a malária vagy az AIDS ellen lehetnek hasznosak.

Legújabb kapszulájuk 3D nyomtatással készült, és lenyelés után Y formájú szerkezetté alakul át. Az egyedi forma segít a kapszula gyomorba kerülésében. Úgy tervezték, hogy kb. egy hónapot követően az emésztőrendszeren könnyedén átmenő apró darabokra essen szét.

3dnyomtatas_gyogyszerek.jpg

Addig viszont komoly feladatokat lát el. Nemcsak programozott menetrend szerint adagolja a gyógyszereket, hanem rendellenes jelenségeket, például fertőzéseket és allergiás reakciókat is felfedez, valamint a beteg okostelefonjára küld információkat. Okostelefonon kívül a páciens más beültetett, illetve magán viselt orvosi eszközeivel is képes kommunikálni.

Lehetővé teszi, hogy a beteg és orvosa „lásson” mindent, ami a szervezetben történik.

3dnyomtatas_gyogyszerek0.jpg

Mivel bonyolult eszköz, 3D nyomtatás nélkül nem lehetett volna kivitelezni. Például az Y forma egyik karjában lévő négy kamrában gyógyszerek tárolhatók, és megoldották, hogy azok ne egyszerre, hanem egy adott időszakon keresztül jussanak a szerkezetbe. Mivel a kapszula többanyagos (multimaterial) nyomtatásra alkalmas gépen készült, rugalmas és kemény polimert is használtak hozzá.

A kapszula a páciens gyomrát folyamatosan megfigyelő szenzorokkal is bővíthető, és az információ csak egy-két méterre, a legközelebbi feldolgozó- és továbbító-egységig jut el. A fejlesztők erre biztonsági okokból különösen ügyeltek, vigyázva, hogy a személyes és nagyon kényes adatok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Ha a szenzorok integrációja sikeres lesz, a kapszula rengeteget segíthet fertőzésnek nagyon kitett, például kemoterápiás kezelésre járó betegeken. A fertőzést érzékelve, antibiotikumokat enged ki magából.

Az egyelőre csak sertéseken tesztelt szerkezetet jelenleg ezüstoxid elem működteti, de a kutatók tanulmányozzák a többi alternatívát is. Emberi tesztek két éven belül várhatók.

A fejlesztésben az MIT mellett helyi kórházak is részt vesznek.

Címkék: orvosi gyógyszeripar MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4914514096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása