HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egészalakos nyomtatott modell a hatékonyabb rákterápiáért

ferenck 2018.12.20. 08:30

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik leggyakrabban emlegetett alkalmazási területe. Művégtagoktól a fogászatig, több szektorban előszeretettel használják a technológiát.

Most már rákbetegségek kezelésében is próbálják. Rádióterápiás modellekkel, speciális 3D szoftverekkel stb. igyekeznek segíteni betegeken. Legutóbb Meagan Moore a Louisiana Állami Egyetem hallgatója rádióterápiás használatra printelt egészalakos embert.

3dnyomtatas_fantom.jpg

A szöveteinket utánzó modellek „fantomként” ismertek az orvosi nyelvben, több évtizedes a múltjuk, és a szükséges gyógyszerdózis stb. felbecslésében segítenek. Sajnos szabványosak, pedig egy személyre szabott vagy alakítható fantommal lényegesen pontosabb a folyamat.

Szeptemberben a Pittsburgh Egyetem tudósai jobb MRI eredmények reményében nyomtattak fantomfejet. Az eddigi és a kereskedelmi forgalomban beszerezhető fantomok azonban még mindig nem egészalakosak, nincsenek végtagjaik, személyesnek pedig egyáltalán nem nevezhetők.

A 3DP rákkezelési használatának egyik legismertebb szószólója, Wayne Newhauser által segített Moore 5,1 láb (kb. 1,55 méter) magas Marie nevű női fantomjához öt valódi nőről készítettek 3D szkeneket, magát a modellt több mint 100 óráig printelték egy nagyméretű BigRep gépen. Négy részben nyomtatták, a részeket forrasztással, homokfúvással és hegesztéssel rakták össze.

Marie testében közel 140 liter víz fér el, testfalát tetőfedő szigeteléssel és folyékony latexszel erősítették meg.

Egy seattle-i rákkutató szervezetet (UW Medical Cyclotron Facility) érdekli az egészalakos fantom tesztelése. Az Egyesült Államokban öt helyen kínálnak gyors neutronterápiát, a seattle-i intézet ezek egyike. Marie-vel ezt a módszert is tesztelnék.

„Az ötlet nem teljesen az enyém. Egy TED-en megnéztem Wayne Newhauser prezentációját a 3D nyomtatás és a tudomány kapcsolatáról, és elbeszélgettünk. Nem sokkal korábban kezdtem el a 3D modellezést, és megmutattam neki a nyomataimat. A projekt Newhauser mellrák-kutatásaiból és a számítógépes modellezésből nőtt ki” – magyarázza Moore.

Címkék: rákkutatás orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5614496312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása