HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rákos betegek kezelésében segít egy olcsó nyomtatott műszer

ferenck 2018.12.19. 14:00

Mesterséges tumorokkal gyakran tesztelik specifikus ráktípusok gyógyszereit. Sajnos több probléma merül fel velük kapcsolatban: tenyésztésük hetekig eltarthat, nem alakíthatók az adott beteghez, és így csökken a kezelés hatékonysága.

Az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) a rákkezelést biopsziás szövetvizsgálaton szimuláló új mikrofluid eszközt nyomtattak. Előnye, hogy gyorsan (kb. egy óra alatt) elkészül, személyre szabható, hatékonyabbá teszi a kezelést. Egyetlen szem gyógyszer bevétele előtt jobban kivizsgálhatók kezelési módok.

3dnyomtatas_rak.jpg

Maga a biokompatibilis műgyantából printelt eszköz, egy chip, alig nagyobb egy pici pénzérménél, három „henger alakú kéménye” folyadékok, például immunsejtek vagy immunterápiás ágensek beadagolására, illetve a nem kívánatos légbuborékok eltávolítására alkalmas.

A műgyanta segíti a biopsziás vizsgálaton átesett szövetek hosszabb ideig tartó túlélését. Több műgyanta hónapokig elhúzódó tesztelését követően döntöttek a fogcsikorgatás káros hatásai elleni védelemre használt, az üveghez hasonlóan átlátszó, nagyon nagy felbontásban nyomtatható, a sejt túlélését vegyi anyagok kibocsátásával negatívan nem befolyásoló Pro3dureGR-10 mellett.

3dnyomtatas_rak0.jpg

Mivel az eszköz olcsó és könnyen gyártható, hamar integrálható klinikák műszertárába. A rákos szövetdarabka sokáig életben tartható, és így több teszt futtatható le párhuzamosan, és könnyebb kidolgozni, majd alkalmazni az illető biológiai adottságaihoz legmegfelelőbb kezelési módot.

Az immunterápiás kezeléseket speciálisan dolgozzák ki ráksejtek felületén lévő molekuláris markerekhez. Ez a módszer segít abban, hogy a kezelés közvetlenül a rákot támadja meg, miközben jelentősen korlátozza az egészséges szövetben okozott kárt. Azonban a rák minden személynél másként jelenik meg a molekulák felületén, és így nehéz előrejelezni az illető kezelésre adott reakcióját. Az új eszköz a beteg tényleges szövetével dolgozik, és ezért tökéletes immunterápiára.

Következő lépésben a rákdarabok szimulált helyett valódi terápiára adott reakcióit vizsgálják.

Címkék: orvosi műgyanta MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5914496014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása