HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott bioérzékelő figyeli a cukorszintet

ferenck 2018.12.12. 08:30

A glükóz, azaz a szőlőcukor szintjének folyamatos figyelése a cukorbetegség kezelésének fontos része. A vércukorszintet főként az ujjbegyről mintát vevő eszközzel tesztelik. Alternatív megoldások, például a glükózt monitorozó rendszerek ugyan léteznek, viszont nagyon drágák.

A korlátozott hozzáférés sarkallta a Washington Állami Egyetem kutatóit a szőlőcukor-szintet figyelő nyomtatott bioérzékelő fejlesztésére. Az olcsó és innovatív eszközzel cukorbetegek könnyebben és hatékonyabban követhetik nyomon állapotukat.

3dnyomtatas_glucose.jpg

A hordozható, magunkon viselhető szenzort speciális technikával, „közvetlen tintaírással” (direct-ink-writing, DIW) printelték. A komplex formát, rugalmas elektródákat speciális tintával, elektromosságot vezető nano mérettartományú anyaggal printelték.

A teszteken kiderült, hogy a nyomtatott érzékelők jobban észlelik a glükóz jeleket, mint a hagyományos gyártóeljárásokkal készült elektródák. Szintén nagy előnyük, hogy nem az ujjbegyből gyűjtik a mintát, nincs szükség fájdalmas szúrásra, mert vér helyett testnedveket, például a verítéket monitorozza.

3dnyomtatas_glucose0.jpg

Mivel nem invazív és tűmentes technológia, gyerekeknek is biztonságosabb, nem félnek tőle. A DIW segítségével a szenzorok személyre szabhatóbbak, jobban méretezhetők az illető biológiai adottságaihoz.

A DIW előnye a fotolitográfiával és a screen printinggel szemben, hogy kevesebb hulladékot generál, kevesebb anyag vész kárba. A magunkon viselhető szenzorok előállítási költsége ezért csökkenthető, a technológia így válik szélesebb körben hozzáférhetővé.

A kutatók a bioszenzorok viselhető rendszerbe integrálásán dolgoznak, amellyel a hosszútávú szőlőcukorszint-monitorozást akarják megvalósítani. Gyártásuk méretezhető, orvosi műszerek gyártói DIW printerek fúvókáit elektronikai és más eszközök készítésére is használhatják, így pedig a komplett műszer részeit nem külön-külön, hanem egyszerre gyárthatják le, amivel szintén pénzt és persze időt takarítanak meg.

Címkék: orvosi szenzor

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7314469352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.14. 06:14:16

Hurrá. És mennyire pontos ez a mérés? Mennyire követi a vér cukorszintjének változásait? Mennyibe kerül? Meddig használható egy ilyen szenzor?
Mert ez a poszt csak marketingrizsa, érdemi infó nélkül.

cselaxi 2018.12.14. 12:08:09

20-30 év és TALÁN lesz ebből valami.
süti beállítások módosítása