HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egyedi mellbeültetéseknél segítenek az Artec szkennerei

ferenck 2018.11.22. 08:30

A francia AnatomikModeling személyre szabott nyomtatott implantátumokat tervez és fejleszt. Tavaly például a cég készítette el a világ első légúti nyomtatott stentjeit.

Születéskori mellkasi deformálódások, a mellkas növekedési rendellenességei az egyik fő kutatásfejlesztési területük. Többek között a test egyik felének alulfejlett mellizmaira próbálnak megoldást találni. Ezek a betegségek általában személyre szabott, invazív beavatkozással járó kezeléseket igényelnek. Speciálisan a betegre kidolgozott orvosi eszközökkel jobbak a gyógyulási lehetőségek, komplexebb és kevesebb fájdalommal jár a beavatkozás, mint a hagyományosan egy méretre kidolgozott régebbi eljárásokkal.

3dnyomtatas_artec_2.jpg

Az AnatomikModeling az Artec 3D szkennereivel és a Geomagic Freeform szoftverével tervezi az implantokat és figyeli a beavatkozás eredményét.

Műtét előtt a betegek mellét, a rendellenességeket többször leszkennelik. Az Artec szkenner a mell felületéről, a CT a belső részről gyűjt adatokat. Utóbbiakat szabvány fájlformátumokban (.stl vagy .obj) importálják az orvosi eszközök tervezésére használt Freeformra.

3dnyomtatas_artec0_1.jpg

Miután a terv elkészült, CNC megmunkálással kidolgozzák a prototípust, majd gipszből kiöntik. Az öntőformába orvosi szilikont is tesznek. Ezt a módszert azért alkalmazzák, mert a jelenlegi 3D nyomtatótechnológiákkal még nem lehet szilikon elasztomerből megfelelő beültetést készíteni. A szilikonprintelés gyors fejlődésével viszont egyre közelebbi a változás.

Az implantot sebészi beavatkozással ültetik be. Az eredményt, a testrész új formáját Artec Eva szkennerrel rögzítik. Az operáció előtti és utáni állapotot is megörökítik, és az Artec Studio szoftverrel összehasonlító térképet generálnak. Az orvosok a térkép segítségével jutnak több adathoz a szövetekről stb.

Az AnatomikModeling 3D szkennelés előtt az időigényesebb gipszöntés és CT kombinációval örökítette meg a beteg anatómiáját. Az Artec gépeivel (MH 3D, Eva, Spider) komoly változások történtek, és CT szkenre ugyan még mindig szükség van, de a beteget sokkal kisebb sugárzásnak teszik ki. 3D szkenneléssel egyrészt időt spórolnak meg, másrészt megbízhatóbb eljárás.

Magyarországon a FreeDee Printing Solution forgalmazza az Artec szkennereit.

Címkék: orvosi implantátumok FreeDee 3D szkennelés Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7914378565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása