HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Könnyebb lesz a nyomtatott fegyverek ellenőrzése?

ferenck 2018.10.19. 08:30

Törvényhozók számára egyre problémásabb, hogy nyomtatott fegyverek tervrajzait mind szélesebb körben teszik közzé a világhálón. 3D printerrel rendelkező személyek könnyen letölthetik pisztolyok stb. sémáit, majd helyben el is készíthetik a fegyvert. Nincs sorozatszám, nem követhető nyomon, bűnözők vagy a bűn útjára lépők olcsón hozzáférhetnek.

A büntetésvégrehajtó szervezeteknek, hírszerző ügynökségeknek segítő Buffalo Egyetem kutatói új és a beszámolók alapján pontos módszert dolgoztak ki printelt fegyverek és hamisítványok visszakövetésére. A PrinTracker technológia „ujjlenyomata” alapján azonosítja a forrást, azaz a 3D nyomtatót.

3dnyomtatas_fegyver.jpg

Egy nyomat összes rétege milliméter-szint alatti pici ráncokat, „kitöltéses mintázatokat” tartalmaz. A mintáknak egyformának kellene lenniük, viszont a nyomtató típusa, a nyomtatószálak, a fúvóka mérete és más tényezők miatt mégsem azok. A nyomat ezért nem egyezik teljesen a tervrajzzal.

Például a printernek félmilliméteres mintát kell készítenie a tárgyon. A tényleges darabon lévők viszont 5-10 százalékkal eltérnek a tervrajztól. A tárgy pont ezért követhető vissza a gépig.

3dnyomtatas_fegyver0.png

Nem egyformák a 3D nyomtatók, gyártásuk során módosul a hardver, ami minden egyes tárgyon egyedi, szükségszerű és megváltoztathatatlan mintákat generál.

A nyomkövetőt kereskedelmi forgalomban beszerezhető 14 különböző printerrel készített öt ajtókulccsal tesztelték. 10 FDM technológiát, 4 sztereolitográfiát használt. A kulcsokról tintasugaras szkennerrel készítettek digitális képet. A képeket úgy javították fel, hogy azonosíthatók legyenek a nyomtatószál-mintázatok. Ezt követően, az „ujjlenyomat” eredetiségét hitelesítendő, a kulcsok közötti eltéréseket milliméter-szint alatti pontossággal kiszámító algoritmust fejlesztettek. Ha az „ujjlenyomat” tényleges összehasonlító adatai az előzetesen kialakított adatbázisban rendelkezésünkre állnak, törvényszéki esetek fizikai tárgyai pontosan visszakövethetők a forrásig, a 3D printerig, amelyen készítették.

Az első teszteredmények 99,8 százalékosra sikerültek. Tíz hónap múlva újabb teszteket végeztek, mert meg akarták állapítani, hogy a printerek további használata befolyásolja-e PrinTracker hatékonyságát. Ugyanaz lett az eredmény. Még egy teszt következett – különféle módon megsérült, tehát nehezebben azonosítható kulcsokat vizsgáltak. PrinTracker 92 százalékot teljesített.

A kutatók bizakodnak, hogy rendszerüket bármilyen tárgy visszakövetésére és az eredeti printer azonosítására felhasználhatják.

A nem hagyományos módon készített fegyverek szabályozása azonban nem lesz könnyű. Printelt fegyverek nyomon követéséhez ugyanis az összes eladott 3D nyomtatóról és a vásárlókról kellenének információk. Az „ujjlenyomatokat” kormányzati adatbázisban tárolnák.

Figyelembe véve, hogy az Egyesült Államokban a lakosság birtokában lévő 79 millió regisztrált pisztoly stb. a feltételezett fegyvereknek mindössze 9 százaléka, PrinTracker bevezetésére és eredményes használatára valószínűleg még várni kell egy ideig.

Címkék: fegyver szabályozás algoritmus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr314307811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása