HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Innovatív 3D nyomtatók nyomában

ferenck 2018.10.03. 08:30

Az idén szeptember 25. és 27. között megtartott birminghami TCT Show több mint 300 kiállítójával, 10 ezer látogatójával a 3D nyomtatás legfontosabb rendezvényei közé tartozik. Az érdeklődők fejlesztési stádiumban lévő gépeket és rengeteg más érdekességet, újítást láthatnak.

Christopher Barnatt, brit jövőkutató és 3DP specialista (a területet bemutató, már a harmadik kiadásnál járó könyv szerzője) a 3Ders-nek számolt be a TCT Show-ról. Úgy érzi, hogy felgyorsult a prototípus-, szerszám- és végtermékkészítés módszerének változását hozó újítások tempója, a birminghami és hasonló események pedig azért fontosak, mert az új ötletek terjesztői, a potenciális fogyasztókat nyitottá teszik irántuk.

A futurológus több gépre hívta fel a figyelmet.

3dnyomtatas_barnett.jpg

A tavasszal debütált UV-s tintasugaras hardverrel működő Mimaki 3DUJ-553 10 millió színnel, 19 mikronos rétegvastagsággal dolgozik, munkaterülete 500x500x300 milliméter.

A Stratasys Fortus 380mc szénszálas változata szintén felkeltette Barnatt érdeklődését. A főként a 35 százalékban szénszállal megerősített Nylon 12 anyagból készülő darabokhoz szánt gép munkaterülete 355x305x305 milliméter. A rajta készülő nagyon erős és merev nyomatok egyes esetekben remekül helyettesíthetnek alumínium-alkatrészeket. Mivel egyre több cég akarja házon belül megoldani a prototípus-, eszköz- és végtermék nyomtatást, a printer komoly érdeklődésre számíthat, hamarosan sok ipari alkalmazáshoz használhatják.

3dnyomtatas_barnett.jpg

Sok vállalat mutatott be a kisszériás gyártást alacsony üzemeltetési költségen megoldó gépet. A 3D Systems végtermékek „digitális öntését” kivitelező Figure 4-ja például ultragyors, moduláris ipari megoldás. A gyártórendszer több printer és robotikus automatizáció integrálásával ér el kivételes sebességet. Barnatt csak azt sajnálta, hogy a rendezvényen nem láthatta működés közben a teljes gyártórendszert.

A Tiertime desktop X5 gépét alacsony példányszámú gyártásra találták ki. Az anyagokat ugyanúgy extrudálja, mint a többi printer, viszont ha kész egy nyomattal, a gép végén kinyílik egy kapu, és a rendszer a nyomtatott darabbal együtt a nyomtatótányért (build plate) is kidobja, miközben automatikusan a helyére tesz egy másikat, és a nyomtatás rögtön újra is kezdődik. Nyolc ilyen tálkával szerelik fel, és miután felhasználták őket, újabbak tehetők a még működésben lévő gépbe, azaz a rendszer nagyon sokáig dolgozhat.

Barnatt a Blackbelt gépét tartja a bemutatón látott legradikálisabb megoldásnak. Míg az anyagokat extrudáló hagyományos gépek Z tengelye 90 fokra van a nyomtatási területtől, a Blackbelt úgy forgatta a nyomtatófejet, hogy 15, 23, 34 vagy 45 fokra is lehessen egy a mozgó munkaterülettől. A cég leírása szerint gépük „tényleg diszruptív”, és a futurológus egyetért velük.

Címkék: jövő nyomtatók innovátorok Stratasys 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9214277703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása