HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás forradalmasítja az elektronikát

ferenck 2018.09.25. 08:30

Drónoktól a mobiltelefonokig, laptopoktól a műholdakig, a 3D nyomtatás az elektronika számos részén gyorsíthatja fel a termékfejlesztést, alakíthatja át a tervezést. A nem síkbeli elektronikus (non-planar electronics) eszközök fejlesztése lehet az egyik kitüntetett terület, amelyet forradalmasít a 3DP. Az egyedi és komplex formák kialakítására alkalmas megközelítés a kétdimenziós rétegkötegekből álló hagyományos áramkörök ellentéte.

Simon Fried, a Nano Dimension az elektronikával foglalkozó 3DP cég üzleti vezetője és társalapítója a többszáz-milliárddolláros globális elektronikai szektor előtt álló változásokról, a 3D nyomtatás hatásairól beszélt a 3D Printing Industrynak.

3dnyomtatas_nonplanarelectronics.jpg

Hagyományos módszerrel 4, 6, komplexebb eszközök esetén 16 rétegből áll egy sík, 2D áramkör. Ha sok a réteg, bonyolult, időigényes és drága a prototípuskészítés. 3D nyomtatással viszont egyszerűbb, sokkal kevesebb a megkötés. Polimer és fém külön-külön, idővel szimultán nyomtatásával szintén jócskán bővülnek a lehetőségek.

A nem sík elektronikával spórolhatunk a tömegen, téren, újabb kombinációk, rugalmasabb vezetékek, konnektorok stb. dolgozhatók ki. Ha a végtermék formája fontos, és az elektronikus komponenseknek valahogy bele kell férniük, klasszikus megoldásoknál túl sok lépésből áll a gyártás, túl sok a konnektor és az alkatrész. 3DP esetében a konnektorok kimaradnak, kevesebb fázisból áll a termék előállítása, az elektronikus részek sokkal jobban passzolnak az adott formához.

3dnyomtatas_nonplanarelectronics0.jpg

Többek szerint a mobiltelefon a 3D nyomtatott elektronika Szent Grálja. Az antennák kidolgozásánál, megformálásánál, az áramkör rá- és behelyezésénél óriási segítség a 3DP, és komoly igény is van rá.

De ez csak egy példa, és mivel a mostani elektronikus termékekben egyre kisebb térbe kell egyre több funkciót bezsúfolni, más területeken hasonló igények mutatkoznak – hangsúlyozza Fried.

A Nano Dimension több elektronikai gyártóval áll kapcsolatban, amelyek DragonFly 2020 printerüket használják. Az elektronikus szektor mellett meg nem nevezett védelmi, orvosi és szállítási szervezetekkel szintén együttműködnek. A potenciális alkalmazások közé tartoznak a viselhető (wearable) technológiák, az okosórák és az elektromos járművek is.

„Örülünk, hogy részben mi is az alapvető változások alakítói közé tartozunk” – mondta Fried, arra utalva, hogy a polimer- és fémnyomtatás a mechanika után az elektronikában is megjelent.

Elképzelése szerint a gyártás és az összeszerelés egyetlen folyamatba integrálható. Jelenleg azonban még főként az anyagfejlesztésre kell összpontosítani, ráadásul az elektronikában az átfogóbb alkalmazások miatt sokkal több anyagra van szükség, mint a mechanikus szektorban.

Az elektronika területét az elterjedt additív technológiák alapanyaggyártói is kiemelten kezelik. A különböző eljárásokhoz mind készül ESD védelmet biztosító alapanyag, így ESD nyomtatószál, ESD műgyanta és ESD tulajdonságú nyomtatópor is elérhető a piacon.

Címkék: jövő kütyü áramkör polimer fémnyomtatás viselhető technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2314257667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása