HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tartalék-alkatrészeket nyomtat a Holland Vasút

ferenck 2018.09.10. 08:30

A 3D nyomtatást ma már a szárazföldi, vízi és légi közlekedésben egyaránt használják, a három terület közül legkésőbb a hajózásban kezdték el alkalmazni, ahol – ellentétben a légi iparral és a szárazfölddel – egyelőre inkább csak szórványos kezdeményezésekről beszélhetünk.

Szárazföldön elsősorban az autónyomtatás, főként részek, ritkább esetekben teljes gépjárművek printelése a legismertebb alkalmazás, de a technológiát kötöttpályás rendszerekben is hasznosítják.

3dnyomtatas_hollanfvasut.jpg

A német és az angol vonatok után a Nederlandse Spoorwegen (NS), azaz a Holland Vasút is használja a 3DP-t., igyekszik kiaknázni az additív gyártás előnyeit, jelenleg törött részek és alkatrészeket helyettesítenek printelt tartalékdarabokkal. Az NS-nél most 20 nyomtatott tartalékdarab szerezhető be, de év végéig 50 fölé akarják tornászni a számot.

A holland vasúthálózaton már működik az első printelt részeket is tartalmazó vonat. Míg hagyományos megoldásokkal nagyobb mennyiségben kell rendelni darabokat, addig 3DP esetében egyetlenegyre is adódik lehetőség. Ezzel pedig a komoly anyagiak mellett, idő is megtakarítható – gyorsabb a karbantartás, így a vonatok száma sem csökken, de legalábbis kevesebb rá az esély, kisebb a kockázat.

A részeket nem maga az NS nyomtatja, hanem kiszervezte az utrechti Dimanex 3DP beszállítónak. Két nagyobb anyagcsoporttal, műanyaggal és fémekkel dolgoznak. Nyilvános hangszóró berendezések dugattyúi, operátorok vezérlőasztalának keretei máris printelhetők.

„A beszállítókkal azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat. Ők is a munka minőségét javító innovatív dolgokat keresik” – nyilatkozta Anita Middelkoop, NS-szóvivő.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az additív gyártás tartalékdarabok előállítása mellett az eszközkészítést is lehetővé teszi. Az NS több printerrel rendelkező vállalattal, szervezettel működik együtt, ami azt jelenti, hogy nem kell kivárniuk egy darab elkészültét, hanem azzal párhuzamosan dolgozhatnak másokon is, azaz mindig elegendő kapacitás áll rendelkezésükre.

Címkék: közlekedés vasút

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1914231255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása