HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Megoldódnak a 3D nyomtatás színproblémái?

ferenck 2018.08.22. 08:30

A 3D nyomtatás egyik legnagyobb kihívása színgazdag printek kivitelezése, a színrészletek, árnyalatok megvalósítása. Több nyomtatótechnológia, például a szelektív lézeres szinterezés (SLS) és a sztereolitográfia (SLA) nemhogy teljes színre (full-color), de közvetlen színes printelésre sem képes.

A spanyol Fotonikus Tudományok Intézetének kutatói gyors és költséghatékony módszert dolgoztak ki a probléma orvoslására.

3dnyomtatas_sls.jpg

Az SLS lézerrel szintereli (pörköli) a por alakú anyag, jellemzően nejlon vagy poliamid meghatározott részeit, így alakítva ki rétegről rétegre szilárd 3D szerkezetet.

Az utóbbi években gyakorivá vált a polimerporok szinterezését megkönnyítő fototermális érzékenyítők használata. A porokhoz az energiafogyasztást csökkentő keverékeket, úgynevezett fényérzékenyítőket, például szén nanocsöveket, feketeszenet vagy grafént adnak. Ezek az anyagok a polimereknél sokkal erősebben elnyelik a fényt, valamint hőt továbbítanak, lehetővé téve olcsóbb és alacsonyabb fogyasztású lézerek használatát.

3dnyomtatas_sls0.jpg

Szénalapú fényérzékenyítőkkel azonban kizárólag fekete vagy szürke tárgyak printelhetők. Ezzel a módszerrel csak a szénalapú anyagok egyértelműen áttetsző megfelelőivel dolgozva hozhatók létre fehér vagy színes nyomatok.

A spanyol kutatók ilyen fényérzékenyítőt kerestek.

A fényt az infravöröshöz közeli tartományban erősen elnyelő, a látható fénnyel viszont csak minimálisan érintkező plazmonikus nanorészecskékből álló speciális anyagot terveztek hozzá.

A szilárd és színes nanokompozit porokhoz szilíciumdioxiddal vontak be arany nanorudakat, majd poliamid porokkal összekeverték őket. A kompozitok az ipari szabvány feketeszénnel összehasonlítva, jelentősen javítottak a fény-hő konverzió mértékén, és kiderült: szinterezhetők alacsony fogyasztású fényforrással, ráadásul fehérebb, illetve – festékkel keverve – élénkebb színű nyomatok készíthetők velük.

Ezek az anyagok olcsók és alkalmasak a nagyszériás gyártásra – hangsúlyozzák az új technológiát szabadalmaztatni szándékozó kutatók. Munkájukkal megnyílik az út a különleges nanorészecskék színes és funkcionális tárgyak nyomtatásakor történő használatához.

Címkék: anyagtudomány sztereolitográfia nyomtatóanyagok szelektív lézeres szinterezés full-color

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3614163509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása