HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Érszövet-nyomtatás és 4D printelt lámpák – a napokban történt

ferenck 2018.08.10. 08:30

A Toronto Egyetemen bonyolult érszövet-szerkezetek kidolgozására alkalmas nyílt forrású és olcsó 3D bionyomtatót fejlesztettek. A fejlesztés a regeneratív medicina printelt orgánumokat célzó törekvéseihez kapcsolódik, az eddigi tesztek bizakodásra adnak okot.

3dnyomtatas_news_stanford.jpg

A szívben történő elektromos jelenségeket vizsgáló, azok alapján szokatlan jeleket kimutató új módszereken dolgozó stanfordi kutatók gyakori rendellenességekben szenvedő betegeken segítő szívsebészeti eszközöket fejlesztenek. Az eszközök 3D nyomtatással készülnek.   

Az ausztráliai Queensland Központi Egyetem kutatói krokodilporcokból kinyert zsírszöveteket is felhasználnak részben 3D bionyomtatással készülő, a köszvényt is ízületi gyulladásokat gyógyítani hivatott őssejtek tenyésztéséhez.

3dnyomtatas_news_conformis.jpg

A massachusettsi ConforMIS két nyomtatott csípő-implantátumrendszert mutatott be. A világpremiernek számító rendszert július 31-én már használták is egy floridai klinikán.

A 3D szkennereket és printereket gyártó kínai SHINING3D bejelentette, hogy együttműködik a professzionális fogászati szoftvereket készítő pisai AGE Solutions-szal, közös nevezőre hozzák az olasz cég Maestro 3D Ortho Studio programját és a kínai vállalat fogászati megoldásait.

A barcelonai nyári Maker vásáron bemutatott OUROBOROS V2 „minden egyben” 3DP újrahasznosító rendszer használt műanyagokat zúz össze, majd printelhető szállá extrudál. A rendszer prototípus zúzórésze szinte teljes egészében kinyomtatta saját másolatát.

3dnyomtatas_news_soft_robotics.jpg

Az óceán mélye ember számára ugyan barátságtalan környezet, viszont nagyon különleges organizmusok lakják. Ezek a lények kizárólag a mostoha körülményeket tűrő, távirányított járművekre szerelt speciális eszközökkel figyelhetők meg. New yorki kutatók szakítanak a hagyományokkal, az eddigi kemény és szilárd műszereket rugalmas, jobban alkalmazkodó és az organizmusokkal könnyebben, azok veszélyeztetése nélkül interakcióba lépő puha robotikus szerkezetekkel váltanák. Kidolgozásukhoz 3D nyomtatást is használnak.

Az MIT Skylar Tibbits nevével fémjelzett Önösszeszerelő Laboratóriuma – ahol a 4D nyomtatást is kitalálták – és Christophe Guberan svájci tervező innovatív folyékony 4D technikával épített különleges lámpákat és vázákat. A formákat gélből dolgozta ki egy robot, majd az óhajtott méretre nőttek. A munkafolyamat csak percekig tart. Ezek a tárgyak az első bizonyítékai, hogy kereskedelmi forgalomba hozható termékek is készíthetők 4D nyomtatással.

3dnyomtatas_news_wasp.jpg

Az olasz WASP bejelentette, hogy elkészült a látványos és kísérleti Trabeculae pavilonnal. A rendkívül világos épület a biomimetikus kutatások és a 3D nyomtatás innovatív kombinációja.

A Printable Science fémfűrész fogórésztől USB mikroszkóptartóig mindenféle dolgokat printelt már. Legújabb darabjuk egy négyrészes biztonsági borotva. Borotvanyomtatásban nem ők az elsők, pár éve a Gillette adott be szabadalmi oltalomra egy megoldást.

Címkék: robot művészet újrahasznosítás orvosi implantátumok polimer épületnyomtatás MIT 4D bioprinting bioprinter nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5014169909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása