HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiákkal javul a lézeres távérzékelés

ferenck 2018.08.07. 08:30

A LiDAR (Light Detection and Ranging), azaz a lézeralapú távvezérlés alapjait az 1960-as években rakták le. Meteorológusok használták először, az Apollo-15 űrhajó Hold felszínéről készült térképészeti felméréseivel lett világhírű. Egy kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságát méri, azaz saját jelforrással rendelkező, altív távérzékelő. Az ebbe a kategóriába tartozó megoldások közül a lézerszkennelés a legismertebb.

A LiDAR jövőjét alakíthatja a geográfiai technológiákkal foglalkozó brit GeoSLAM és a mobil térképkészítő rendszereket, szoftvereket gyártó 3D Laser Mapping júliusban bejelentett egyesülése. Az egyesüléstől a 3D szkennelés területén folyó kutatásfejlesztési tevékenység fellendülése mellett masszív piaci terjeszkedést is várnak.

3dnyomtatas_lidar.jpg

A történet érdekessége, hogy a GeoSLAM-et a 3D Laser Mapping és az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) közösen alapította. A cég úttörő munkát végez a hordozható kézi 3D szkennerek és általában a 3D szkennelés területén.

Legutolsó fejlesztésük egy LiDAR szkenner, a pehelykönnyű ZEB-REVORT. Nagy előnye a valósidő, a szkenek is megtekinthetők így. Ezért és forgatható feje miatt ideális eszköz nehezen megközelíthető terepekhez.

3dnyomtatas_lidar0.jpg

Az 1990-ben alapított 3D Laser Mapping ROBIN-ja mobil térképkészítő rendszer, hátizsákban elférő, járműre, drónra, helikopterre stb. is felszerelhető hordozható 3D szkenner, a hátizsákkal együtt kb. 10 kiló. Értelemszerűen légi szkennelésre szintén alkalmas.

Az egyesülés a LiDAR új alkalmazásaival, például önvezető járművek látásra tanításával, fontos épületek, tájrészek megőrzésével, összességében jobb szolgáltatásokat kínál, valószínűleg mindkét vállalatból kihozza majd a legjobbat, ami azért előnyös, mert a GeoSLAM és a 3D Laser Mapping másban jók. Előbbi az értékesítésben, marketingben és terjesztésben, utóbbi a kutatásfejlesztésben végez remek munkát.

Elhozhatják a 3D szkennelés új korszakát, térképeikkel többek között erdőirtásokat állíthatnak le, és megoldhatnak más súlyos környezetvédelmi problémákat is. A 3D Laser Mapping például a tengerpart monitorozásával gyűjt infókat a környezet változásairól.

Címkék: 3D szkenner 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr10014148875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása