HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Életnagyságú mamutcsontvázat nyomtat a Materialise

ferenck 2018.08.02. 08:30

A belga Materialise a 3D nyomtatás egyik legaktívabb szereplője. Új szolgáltatások, új partnerségek, új nyomatok és nem utolsósorban új technikai megoldások – a cég szinte minden nap hallat magáról…

Legutoljára ékszeripari elképzeléseikből villantottak fel morzsákat, most pedig az 1860-ban, az Antwerpen tartományhoz tartozó Lier mellett talált, azóta a Belga Királyi Természettudományos Intézetben, Brüsszelben őrzött mamut csontvázát fogják életnagyságban kinyomtatni, majd októbertől Lierben kiállítani.

3dnyomtatas_mamut.jpg

Az Európában elsőként kiállított mamut „rekonstruálása” a vállalat legnagyobb SLA (sztereolitográfia) projektje.

A 320 csontból álló vázat leszkennelték, és digitálisan újraalkották. A szkeneket a Materialise Magic szoftverével hozták nyomtatásra alkalmas állapotba.

Most jön a legnehezebb rész, a teljes csontváz printelése, majd egy szinte láthatatlan belső szerkezetre emelésre. A 300 kilós szénszerkezettel a sokkal nehezebb eredeti, 19. századi külső rendszert helyettesítik.

3dnyomtatas_mamut0.jpg

A munkát a múzeummal közösen végzik.

A szkennelésnek szintén a brüsszeli intézmény adott otthont, a rekonstrukcióban pedig a hajszálpontos anatómiai egyezésre ügyelő neves paleontológus Mietje Germonpré is részt vett.

„A projekt nagysága azért is komoly kihívás, mert változatos területekről kellenek szakértők hozzá, ráadásul a határidő is záros. Az eredeti csontvázzal kapcsolatban a tudomány 150 évvel ezelőtti állapotát hűen tükröző több pontatlanságot fedeztünk fel, például a farok rövidebb, mint akkor gondolták. Az eredetiből hiányzik pár csont, köztük a jobb agyar, amelyet a baloldali alapján készítettünk el. Az új sokkal hitelesebb, mint a fautánzat. Töréseket szintén korrigáltunk. Ezekhez a feladatokhoz az eredeti csontszerkezet tükörképeit használtuk. Végeredményben az új mamut tudományosan hitelesebb lesz, mint a 19. századi” – magyarázza Gertjan Brienen projektmenedzser.

A nyomatok a Materialise kifejezetten óriási tárgyak kivitelezésére fejlesztett kilenc Mamut SLA gépén készülnek majd. A printelés egy hónapig tarthat, utána különféle lakkok, festékanyagok és textúrák kombinációjával véglegesítik a csontvázat.

Germonpré kiemelte, hogy a 3DP azért (is) rendkívül hasznos a paleontológiában, mert az eredeti megkárosítása nélkül lehet vele kőzeteket tanulmányozni. A szakértőknek nem kell egyhelyben lenniük, a világ különböző pontjaim tartózkodva vitatkozhatnak szimultán.

Címkék: paleontológia sztereolitográfia Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3614147489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása