HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Francia család az első nyomtatottház-lakók

ferenck 2018.07.12. 08:30

Kínától Kolumbiáig, sok épületet nyomtattak már, a látványos és gyakran futurisztikus megoldások mindenkit ámulatba ejtenek, eddig viszont még nem hallottunk a lakókról.

Nem véletlenül, mert a világon először a napokban költöztek be a Nantes-i Egyetem által vezetett, megfizethető, könnyen átalakítható és energiahatékony otthonokat célzó Yhnova szociálislakás-projekt keretében printelt épületbe a nyugat-franciaországi nagyvárosban.

3dnyomtatas_nantes.jpg

Az egyetem mellett tudományos és társadalmi szervezetek és gyártócégek vesznek részt a projektben. A szegényes külvárosi környezetben, Nantes-tól északra több épületet szeretnének hasonló elvek alapján felhúzni.

Az építkezés 2017-ben indult.

„A 3D nyomtatás előnye, hogy több lehetőség közül választhatunk a ház formáját illetően. Építészeti szempontból sokkal érdekesebb, mint a hagyományos egyenes falak” – nyilatkozta az egyetemen tanító Benoit Furet projektmenedzser.

3dnyomtatas_nantes0.jpg

Saját technológiát (BatiPrint3D) használva a falakat úgy dolgozták ki, hogy jobban ellenálljanak a hőnek, a levegő szabadabban mozogjon, és az épületet kerekesszékkel is lehessen használni. A helyszínen lévő kb. százéves fákra is gondoltak, azokat sem kellett kivágni.

A BatiPrint3D lényege párhuzamos szigetelő poliuretán rétegek nyomtatása, amelyeket középen töltenek meg cementtel. A vastag, szigetelt és tartós falakat robotkar rendezi az előre meghatározott formába.

95 méter házat 54 óra alatt nyomtattak ki. Az ablakok, ajtók és a tető elkészítése négy hónapot vett igénybe. Az összköltség 199 ezer euró volt, azaz kb. 20 százalékkal olcsóbban jöttek ki, mintha hagyományos módszerekkel dolgoztak volna.

A lakók, a kiválasztott háromgyerekes család megtiszteltetésnek tartja, hogy részesei a projektnek. 1960-as években épült lakótelepen éltek eddig, és érthetően örülnek, hogy új otthonuk kertes ház.

A projekt sikerén felbátorodva Furet az észak-párizsi agglomerációban tervez újabb 18 szociális lakást, lakásonként 33 óra nyomtatással. Öt éven belül 25, 10-15 éven belül 40 százalékkal csökkenthetők az építési költségek – véli.

Címkék: építészet épület épületnyomtatás környezetbarát technológiák környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1214104865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása