HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A legkisebb nyomtatott önarckép

ferenck 2018.07.05. 08:30

Michel Paysant művészet, tudomány és technológia szintézisén dolgozó, a három terület kapcsolatrendszerét kutató kortárs francia alkotó és a szintén francia (Grenoble-székhelyű) 3D nyomtatógyártó Microlight3D elkészítette a világ legkisebb printelt önarcképét. Az installációiról ismert 1955-ös születésű művész Montevideótól Pekingig, a világ különféle múzeumaiban és galériáiban állított már ki.

Egyelőre nem került a Guinness rekordok könyvébe, ráadásul a 3D nyomtatásban egyre gyakoribbak a legek, munkájuk azonban mindenképpen megsüvegelendő, különleges alkotás. (A legek különben is inkább a nagyság, s nem a mikrovilágok igézetében születnek.)

3dnyomtatas_onarckep.jpg

„A tudomány és a művészetek világa sohasem kereszteződik, én viszont megpróbálok hidakat építeni közöttük” – foglalja össze ars poeticáját, amelynek szerves részét képezik a pirinyó nanovilágok.

Paysant nemrég a Louvre-ban állított ki új technológiákkal készült munkákat, köztük önarcképeket is. Közben eldöntötte, hogy felveszi a kapcsolatot a nagyon pontos gépeiről ismert Microlight3D-vel, és saját fejéről készíttet velük 3D nyomatot.

3dnyomtatas_onarckep0_1.jpg

A grenoble-i cég 2017 januárja óta árusítja nagyfelbontású 3D printereit. A Grenoble-Alpok Egyetemmel való 15 éves együttműködés, a két fotonos polimerizáció területén folytatott közös kutatások eredményeként a Microlight3D a 3D mikronyomtatásnak és alkalmazásainak legismertebb specialistáinak egyikévé vált.

Paysant leszkennelte a fejét, majd elküldte a nagyfelbontású digitális fájlt a cégnek. Michel Bouriau főmérnök vezényelte le a nyomtatást, és sikerült elérniük a 0,2 mikron, azaz 0,0002 milliméter méretet.

Ilyen felbontású alkotás csak mikroszkóppal látható. A fej magassága 80 mikron (0,08 milliméter), akkora mint egy hangya szeme, nagyító nélkül semmit sem érzékelünk belőle. A Microlight3D 100 nanométer széles aranyréteggel vonta be a szobor felületét.

A nano szobrocska jelenleg az Arthoteque FRAC Limousin New Aquitaine-ben nézhető meg november 3-ig. Paysant kísérlete alátámasztja, hogy a mikron alatti szinten is elterjedt a komplex tervezés, mérnöki tevékenység.

A nanoléptékű 3D nyomtatás ugyan épp csak elkezdődött, de máris nagy a versengés a gyártók között, hogy melyiküké a leggyorsabb és legjobb teljesítményű „nanoprinter.”

Címkék: nanotech szobrászat miniatürizáció MiniMe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9014091183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása