HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A General Motorstól az MIT robotjaiig – a napokban történt

ferenck 2018.06.29. 08:30

A General Motors óriási lehetőséget és a gyártás költséghatékonyabbá tételét látja a 3D nyomtatótechnológiákban. Gyáraiban egyre több printer dolgozik, a cég által Gyártás 4.0-nak nevezett megoldásokkal (3DP, drónok, robotok stb.) a Delta Lansing üzemben két év alatt több mint 300 ezer dollárt spóroltak meg szerszámok és más kiegészítő eszközök készítésénél.

A Nottinghami Új Egyetemen bebizonyították, hogy környezeti hatásokra, például fényre állapotukat megváltoztató (fotoaktív), például színtelenről kékre módosuló molekulákat tartalmazó anyagok készíthetők 3D nyomtatással. A kutatás tulajdonságaikat módosító printelt elektronikai, egészségügyi és kvantumszámítási eszközöket eredményezhet.

3dnyomtatas_news2nottingham.jpg

Az USACE, az amerikai hadsereg mérnöki csapata, a Védelmi Minisztériumhoz tartozó szövetségi ügynökség erős struktúrájú nyomtatható betonkeveréket állított elő építőelemekhez. A beton nem annyira homogén, mint a cement, a cementnek viszont a szerkezete nem annyira erős, mint a betoné. A mostani keverékben ötvöződnek a két anyag előnyös tulajdonságai.

A 3DP specialista holland Vormvrij bemutatta agyagot extrudáló legújabb 3D printerét, a LUTUM 4-et. Az agyag a 3D nyomtatás speciális területe, lelkes hívekkel, úttörőkkel, de komoly kritikusokkal is. Kerámiához, művészi munkákhoz ideális anyag, viszont nem lehet vele annyira pontosan dolgozni, mint más matériákkal. Az új gép ezen is hivatott változtatni.

Szintén kerámia, de ezúttal a Távol-Keletről. Kínai kutatók először a világon sikeresen nyomtattak mikrogravitációban Holdról származó porokat is tartalmazó kerámiarészeket.

3dnyomtatas_news2esun.jpg

Sokszor nehéz komplex terveket FDM nyomatokká alakítani. Minőségi munkához nélkülözhetetlenek a segédanyagok, amelyeket viszont gyakran nehéz és időigényes eltávolítani a kész tárgyakról, és előfordul, hogy nyomok maradnak utánuk. A Hongkonggal szomszédos, senzseni eSUN új fejlesztésű, vízben oldódó PVA-t, az eSoluble-t ajánlja. A segédanyag, mint neve is elárulja, feloldódik a vízben, szobahőmérsékleten pár óra alatt eltűnik.   

A francia haditengerészeti, védelmi Tengerészeti Csoport és a Nantes-i Egyetem mérnökei első alkalommal nyomtattak teljes méretű légcsavarszárnyat. A bonyolult geometriájú 300 kilós szerkezet speciális „drótíves additív gyártással” (wire arc additive manufacturing, WAAM) állították elő, és katonai alkalmazásokban hasznosíthatják.

3dnyomtatas_news2mit.jpg

Orvosi képeket naponta regisztrálnak, hogy például lássák a különbséget két MRI szken között. Az ezt végző orvosok a jelenlegi rendszerek lassúsága miatt sokáig órákig bíbelődnek rajta. Az MIT kutatói által fejlesztett VoxelMorph gépitanulás-algoritmus komoly segítség lehet, mert ezerszer gyorsabban elvégzi ugyanazt a munkát.

Szintén az MIT-n terveztek és nyomtattak puha mechanikus szerkezetcsoportokat – robotokat –, amelyek mozgása mágnessel vezérelhető, nagyjából úgy, ahogy a bábfigurákat mozgatják.

3dnyomtatas_news2facade.jpg

A Zürichi ETH diákjai gyönyörű és bonyolult „organikus” fémhomlokzatot hoztak létre 3D nyomtatott öntőformákkal. A 6 méter magas, 4 méter széles szoborszerű alumíniumszerkezet, a „Mélyhomlokzat” 26 gondosan kidolgozott panelből tevődik össze.

Címkék: űrkutatás robot beton művészet segédanyagok algoritmus kerámia agyag Kína General Motors MIT nyomtatóanyagok FDM nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1514077735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása