HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Vezeték nélküli áram a világűrben

ferenck 2018.02.26. 08:30

A dél-karolinai Clemson Nanoanyagok Intézet kutatói 3D nyomtatással állítottak elő mozgásokból és rezgésekből elektromosságot termelő vezeték nélküli triboelektromos nanogenerátort. (A görög „tribó” szó dörzsölést jelent – különböző anyagú tárgyakat összedörzsölve, az egyik általában pozitív, a másik negatív töltésűvé válik. Lényeg, hogy ezek a tárgyak nagy felületen érintkeznek, és így választhatók szét a töltések.)

A triboelektromosság zöld energiaforrás, amellyel a kutatók szerint bolygónkat is ellátható árammal. Egyszerű generátoruk első változata ellentétes tulajdonságú matériákból, műanyagból és szalagokból készült. Az együttesen generált feszültségnél az elektronok ellentétes töltésűek.

3dnyomtatas_wirelessspace.jpg

A kutatók által tavaly fejlesztett generátor lábak összekoccintásakor, vagy talpunkkal a talajt „döngetve” hoz létre elektromosságot, majd az energiát elembe vagy kondenzátorba továbbítja tárolás céljából.

Idén továbbfejlesztették, hogy hasznosabb legyen. Most már vezeték nélküli, műanyag-részeit pedig grafénből és PLA-ből álló többrészes rostra cserélték. Az elektronok megfogására használt Kapton szalagot teflonszalagra cserélték.

3dnyomtatas_wirelessspace1.jpg

A legizgalmasabb rész a grefén-PLA rost. A grafént eleve rendkívül nehéz módosítani, tehát a kutatóknak speciális eljárást – nagyfrekvenciájú hanghullámokat – kellett használniuk, hogy rétegekre bontsák. A 3DP világban jól ismert PLA pedig a nyomtathatósághoz kellett.

Az új W-TENG generátor maximum 3000 voltot generál; ez a mennyiség 25 szabvány elektromos konnektorra elég. Mivel a feszültség nagyon magas, a W-TENG vezeték nélkül is érzékelhető elektromos mezőt generál, ami „kettő az egyben” megoldás, áramforrás és elektronikus eszköz.

„Nemcsak energiával lát el, hanem az elektromos mező távolról is aktiválható. Például megkocogtatjuk a generátort, amire kinyitja a garázsajtót, vagy aktiváljuk a biztonsági rendszert. Mindezt passzívan, elemek és vezeték nélkül teszi” – magyarázza Sunil Mallineni, a fejlesztést ismertető tanulmány elsőszámú szerzője.

A generátor világűrben, óceán közepén, katasztrófa sújtotta területeken, fejlődő országokban, de olyan hadászati esetekben is használható, amikor alacsony az áramellátás.

Az Intézet a nanogenerátor szabadalmaztatásán dolgozik.

Címkék: világűr elektromosság anyagtudomány grafén PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7213639920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása