HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott robotok mutatják be a mesterséges intelligencia fejlődését

ferenck 2018.02.12. 08:30

A barcelonai Noumena mérnökök, tervezők és építészek innovatív csapata a 2017-es Tallini Építészeti Biennálén mutatta be „Robotikus Lakóterek” című installációját. A csoport azt vizsgálja, hogy mesterséges intelligenciák és robotok hogyan fejlődnek és funkcionálnak egy ilyen közegben.

Az installáció azt az egyre közelibb jövőt vetíti előre, amelyben elterjedtek a mesterségesintelligencia-megoldások, emberek és MI-k egymás mellett élnek, együttműködnek, a gépeknek eszük ágában sincs lázadni ellenünk.

3dnyomtatas_mi.jpg

A Noumena forgatókönyvében a 3D nyomtatással készült robotok evolúciója ugyanis olyan irányt vett, hogy a Homo sapiensszel nem kell versengeniük a számunkra nélkülözhetetlen forrásokért. A rovarformájú szerkezetek önfenntartók.

„Az MI megpróbál javítani tevékenységi közegén, hogy a túlélésen túl fenn is tartsa magát. A természet és a technológia metszéspontjának korlátai határozzák meg formálódó civilizációjuk alapjait. A kialakuló robotikus organizmusok elkezdik módosítani környezetüket, feldolgozzák a forrásokat, és új lakókörnyezeteket alakítanak ki. Létrehozásukhoz az e terek elemeivel való szimbiotikus viszonyt is felhasználják” – magyarázza a Noumena egy sajtóanyagban.

3dnyomtatas_mi0.jpg

Saját társadalmat teremtettek, amelyben mindegyik gépnek megvan a maga speciális feladata. Együttműködnek egymással.

A robotok mesterséges és organikus komponensekből állnak össze. A földönkívüliekre emlékeztető pici terepjárók DC motorokkal, Arduinoval és a tájékozódást segítő Kinect érzékelőkkel működnek. Külső vázuk nagy része 3D nyomtatással készült, ez a váz védi a belső elektronikát, másrészt tényleges növekedést biztosító „bakteriális” növekedés alapja.

Hátsó részükön, gerincoszlop-féle szerkezetben egy gombaszerű baktériumot a környezetbe kibocsátó rész található. Az 5x5 méteres homokos terepet járva helyezik el a baktériumokat. A homok átalakul, különleges masszává válik, az új környezetet a robotok módosítják. A talajban komplex ökoszisztéma jön létre.

A gépek által kibocsátott tápanyagot három oszlop gyűjti össze, és ezzel válik lehetővé az új terepjárók megjelenése. Mindent autonóm végeznek, az installáció pedig érdekes képet ad egy robotikus-organikus hibrid világról.

 

Címkék: jövő robot mesterséges intelligencia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr313632892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása