HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A jégnyomtatástól Einstein nyomtatott játékaiig – a napokban történt

ferenck 2018.02.09. 08:30

A Rutgers Egyetem (New Brunswick, New Jersey) kutatói új technológiát mutattak be azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet „okos” hidrogél anyagokból 4D nyomtatással különféle szerkezeteket előállítani. A folyamat lényege, hogy a 3D printelt hidrogél szerkezetek hőmérsékletváltozásra megváltoztatják formájukat (innen a 4DP elnevezés). Az eljárás szövettervezéshez, a puha robotikában (soft robotics) és gyógyszeradagoló alkalmazásokban hasznosítható.

3dnyomtatas_hirek_3.jpg

Hiroki Fujita, a Tokiói Műszaki Egyetem PhD-hallgatója úgy alakított át egy asztali 3D printert, hogy jégből nyomtasson kicsi szerkezeteket és formákat. A technológia hidrofluorkarbon (HFC) gázzal azonnal megfagyasztja a vizet, és a fagyasztással egyidőben ki is „préseli” a nyomatot.

3dnyomtatas_hirek3_2.jpg

Az additív gyártásban gyakran alkalmazott kevert valóságot (MR), a virtuális (VR) és a kiterjesztett (AR) valóság kombinációját vállalati szinten arra használják, hogy újabb dimenzióval gazdagítsa a terméktervezést és vizualizálást, komplexebbé tegyen 3D modelleket. Az ipari MR-szolgáltatásokat nyújtó Arvizio MR Studio platformján újabb lehetőségekkel bővítette a Microsoft HoloLens headsetjét, amelyet így valószínűleg sűrűbben fognak 3D nyomtatáshoz használni.   

A holland Twente Egyetem kutatói a „levegőbeli mikrofolyadékok” (in-air microfluidics) nevű új technológiával sikeresen nyomtattak élő sejteket tartalmazó 3D szerkezeteket. A módszert többek között szövetek regenerálására használhatják.

A szövettervezéssel foglalkozó kínai Regenovo bemutatta új bioprinterét, a Bio-architect X-et. A szövet és porcanyagok gyártására alkalmas gép új gyógyszerek tesztelésében is fontos szerepet játszhat.  

A 3DP egészségügyi elterjedése a gyógyszeriparra is komoly hatással van. A Cambridge (Egyesült Királyság) székhelyű gyógyszergyártó Cycle Pharma például bejelentette, hogy az amerikai Aprecia Pharmaceuticals céggel való együttműködés keretében 3D nyomtatással tervez elkészíteni receptre kapható gyógyszereket. Az Aprecia ZipDose 3DP platformját használnák, és főként ritka betegségek ellenszereit nyomtatnák.

3dnyomtatas_hirek2_4.jpg

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatói 3D nyomtatással igyekeznek segíteni nyelési rendellenességekkel küszködő személyeken. Technológiát dolgoztak ki különféle ételtextúrák és formák printelésére. Elmondásuk szerint a nyomtatással tetszetősebb formát is adnak az ételeknek.

3dnyomtatas_hirek1_4.jpg

A chicagói De Rigueur Designs bemutatta a cég új BEZEL appján, a kézmozgást valós időben követő e-kereskedelmi kiterjesztett valóság (AR) platformon elérhető nyomtatott fémékszereit. A mobil appon keresztül a felhasználó a platformon tárolhatja pontos méreteit, és persze vásárolhat is.

3dnyomtatas_hirek0_4.jpg   

A nemrég alapított, terveit a davosi Világgazdasági Fórumon is bemutató – soraiban olyan cégeket tudó, mint az Ikea vagy a Lego – Valódi Játék Egyesület segítené a képernyők és csúcstechnológiák nélküli klasszikus játékok használatát. Első projektjükben Albert Einstein kedvenc játékait szkennelik le, majd a szkenek alapján 3D nyomatokat készítenek, azaz a mai gyerekek számára is lehetővé teszik, hogy játsszanak velük.

Yasu Tano, a japán Hiro Creations tervezője egy éven keresztül dolgozott egy Monoprice Delta gépen, hogy különféle jelmezeket, cosplay darabokat és más „geek-ínyencségeket” nyomtasson. Legmonumentálisabb alkotása a Zsivány egyes életnagyságú K-250 droidja.

Címkék: orvosi Kína Microsoft Csillagok háborúja ételnyomtatás bioanyagok bioprinter nyomtatótechnológiák gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4713633116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása