HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egészségügyi eszközöket nyomtatnak egy kanadai egyetemen

ferenck 2017.11.28. 08:30

A kellemes, már-már mediterrán klímájú kanadai Vancouver-sziget és Brit Kolumbia fővárosa, Victoria egyetemén egy mérnökcsoport 100 ezer dollár támogatást kapott nyomtatott hátmerevítők és más ortézisek fejlesztésére. (Az ortézisek a mozgásszervek sérült részeit védő, rögzítő anyag, eszköz vagy készülék, például gipszkötés, sín stb.)

Az egyetemen létrehozott orvosi eszközökkel nonprofit kezdeményezés részeként a világ alacsony jövedelmű közösségeit szeretnék támogatni, többek között olyan születési rendellenességekkel világra jött gyerekeken segítenének, mint a dongláb vagy a gerincferdülés. A támogatást a Bill és Melinda Gates alapítványához hasonló célokra létrehozott Grand Challenges Canada ítélte oda az egyetemi kutatócsoportnak.

„A legjobb és legfényesebb feltalálók ötleteit keressük, hogy alacsony- és közepes bevételű országok lakóinak életén javíthassunk” – szerepel a szervezet alapító-okiratában.

3dnyomtatas_uvic.jpg

Ha korai korban nem kezelik, a láb és a gerinc elváltozásai állandó mozgásképtelenséghez vezethetnek. Maga a kezelés egyszerű, a költségek viszont magasak, többezer dollárba kerülnek. A megfelelő eszközöket hagyományos gyártással, szakértői munkával állítják elő.

3D nyomtatás alkalmazásával, a hátmerevítők és más egészségügyi segédeszközök ára drasztikusan csökkenthető, és maga a gyártás is mobilizálódik, ráadásul megfelelő képzéssel és egy kevés számítógépes ismerettel bárki kivitelezhet ilyen szerkezeteket.

3dnyomtatas_uvic0.jpg

A Victoria Egyetemen tanító Nikolai Dechev és munkatársai erre a gondolatra alapozva indították el projektjüket. Olcsó egészségügyi készülékeiket Nepálban fogják először használni, és bizakodnak, hogy a későbbiekben más országok szintén sorra kerülnek. Első körben legalább ötre gondolnak.

Kezdeményezésük kapcsolódik a felsőoktatási intézmény nyomtatott kar projektjéhez (Victoria Hand Project, VHP), amely a tervezett öt országban már létesített labort. Dechev szerint a VHP keretében az ő megoldásaikat is alkalmazhatják. Az első ilyen művégtagnyomtató labort Guatemalában hozták létre, majd Kambodzsa, Haiti, Nepál, Ecuador és Egyiptom következett.

Címkék: orvosi művégtag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2913398277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása