HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Formlabs nyomtatja a világ legnagyobb lencséjét

ferenck 2017.11.16. 08:30

A világ jelenlegi legnagyobb lencséje, a 3,66 méter magas és 2,44 méter széles 1893 óta viseli tiszteletreméltó címét. Hawaii harmadik legméretesebb szigete, Oahu egyik világítótornyában, a Makapu’u ponton található.

Hamarosan változik a helyzet, mert a következő Valentin-napra, a Formlabs (és vezető tervezője, Marcelo Coelho) és az Aranda/Lash designstúdió Ablak a szívre installációja, egy 3,05x3,66 méteres Fresnel-lencse az eddigi rekordot átadja a múltnak. A terv megnyerte az évente megrendezésre kerülő Times Square Valentin Szív Designverseny tizedik „kiadását”, kivitelezésén már dolgoznak is.

3dnyomtatas_timessquare.jpg

Az óriási lencse 1090 összekapcsolódó 3D nyomtatott téglaformából fog állni, mindenféle formájú és méretű kamerákkal pakolják tele. A nyomtatást Form 2 3D nyomtatókon az optikai tisztaságú Clear műgyanta alapanyagból készítik el. Eleve úgy találták ki, hogy a híres tér képét torzítsa el, örökítse meg. Optikailag meghajlítja a fényt, középpontjában egy szívalakú ablakkal. A látogatók az ablakba nézhetnek, fényképezhetik magukat benne, teljessé téve a szemlencse és a kameralencse közti kapcsolatot.

„Marceloval a Times Square-en sétáltunk, és megállapítottuk, hogy mindenki fényképezi magát. Ebben az értelemben a tér azt jelképezi, hogy hogyan éljük meg a világunkat. Kultúránk fizikai manifesztálódása, kamerákon és képernyőkön keresztüli szétszóródása és magunkba szívása” – jelentette ki Aranda.

3dnyomtatas_timessquare0.jpg

„Mindent a lencse tesz lehetővé, ezért döntöttük el, hogy a Times Square-hez méretezve elkészítjük a sajátunkat” – magyarázza az MIT-n végzett brazil-amerikai Coelho.

Az installációhoz az eredetileg világítótornyokba, tükrök helyettesítésére szánt Fresnel-lencsét választottak, hogy a fényforrás fénye minél messzebbre jusson el. „A koncentrikusan elhelyezkedő lencsemetszetek gyújtótávolságai a lencse fénytani középpontjától azonos távolságra vannak, így a rajta áthaladó fénysugarak nem széttárva, hanem párhuzamosan haladnak. Ennek köszönhetően tömege és vastagsága a vele egyenértékű – azonos gyújtótávolságú és átmérőjű – gyűjtőlencsénél lényegesen kisebb” – írja róla az MLZPhoto Tudástára. Két változatát különböztetjük meg: az egyik képalkotásra, a másik nem-lépalkotásra használt.

3dnyomtatas_timessquare1.jpg

Az Ablak a szívre diffúz lencséje a fényt magába fogja, és olyan, mint a világítótornyoké vagy egy nagyító. Az optikus hatását megtartó installáció gömbszerű görbületté laposodó 98 koncentrikus gyűrűre oszlik szét. Minden egyes lencsét egyedileg terveznek, hogy a szerkezet építészeti és optikai elemeként egyaránt működjön.

A lencsekészítés – az üveg megdolgozása – hagyományosan fáradságos folyamat. Korábban lehetetlen volt ekkorát kivitelezni, és a projekttel pont azt szeretnék demonstrálni, hogy mire képes az újfajta tervezés, gyártás és az anyagtudomány vívmányainak alkalmazása.

A téglaformákat nyomtatás után meg kell tisztítani és más utótevékenységek is szükségesek, de ezek megközelítőleg sem annyira idő- és munkaigényesek, mint a hagyományos lencsefényezés. A nyomtatás kb. 50 3D printer kétheti munkája lesz, és a Form 2 sztereolitografikus printerein alapuló Form Cell automatizált gyártórendszer végzi.           

A Formlabs gépeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Címkék: művészet világcsúcs innovátorok sztereolitográfia FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8713279011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása