HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lehűti viselőjét a nyomtatott rostból készült ruha

ferenck 2017.11.13. 08:00

A globális klímaváltozás és a hőmérsékletemelkedés következtében egyre többen használnak, a jövőben pedig még többen fognak használni légkondicionáló berendezéseket. Csakhogy a készülékek egyelőre drágák, hosszabb távon viszont még fontosabb, hogy jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, azaz a klímaváltozáshoz, amely negatív következményeit, ha áttételesen is, de enyhíteni hivatottak, és ezzel be is zárul a kör.

Milyen alternatívák merülhetnek fel, hogy a forróságban kevesebbet vagy egyáltalán ne kelljen használni légkondicionálót?

3dnyomtatas_fiber.jpg

A Maryland College Park Egyetem (UMCP) anyagtudományi és mérnöki tanszékeinek kutatói érdekes ötlettel álltak elő és dolgoznak gőzerővel a megvalósításon, de legalábbis, hogy prototípus-szintig eljussanak. Új textíliát fejlesztenek, különlegessége, hogy egyszer személyes „hűtőegységként” működhet, azaz nem lesz szükségünk külső energiaforrásra.

Nemrég publikáltak is róla egy tanulmányt az Amerikai Vegyészeti Társaság ACS Nano újságjában „3D nyomtatott hőszabályozó textíliák” címmel. A szerzők printelt high-tech szövetek hűtési lehetőségeit elemzik benne.

3dnyomtatas_fiber0.jpgA kutatás kialakulóban lévő trenden, a funkcionális ruhák (nedvességet elvezető tréningdresszek, „szagbiztos” futóöltözékek, ultraviola hullámokat vegyi úton megállító darabok stb.) fokozatos elterjedésén alapul. A funkcionális textíliák népszerűvé válása ellenére a testet hűtő ruhák előállítása sokkal nehezebb. Az eddigi kísérletek vagy túl masszív, ennélfogva sok energiát igénylő anyagokat eredményeztek, vagy nagyon drágának bizonyultak.

A marylandi kutatók praktikusabb valamit akartak. A remek hőátvivő képességéről ismert bór-nitrid vegyületet kombináltak polivinil-alkohollal (PVAc), egy különleges, vízben oldódó műanyaggal. Teljesen új és 3D nyomtatható, valamint különféle textíliákba szőhető nanokompozit-rostot kaptak eredményként.

A teszteknél a high-tech anyag emberi bőrre való hatását szimulálták, és kimutatták, hogy a hő leszívásában a sima PVAc-nél másfélszer, a pamutnál pedig kétszer hatékonyabb, tehát az ebből az anyagból készült ruha viselői tovább érezhetik üdének, frissnek és kényelmesen magukat, mint a hagyományos módszerrel, matériákkal előállított öltözékeket hordók. Ráadásul kevesebb légkondicionálóra van szükség, ami fontos környezetvédelmi szempont.

Egyelőre persze várni kell a különleges hűtőruhákra, hiszen még prototípusok sem készültek, viszont ha felpörög a fejlesztés, borítékolható az átütő siker.

Címkék: környezetvédelem anyagtudomány ruhatervezés környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8213235695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása