HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műanyagok helyett jöhet a nővényi eredetű anyagok nyomtatása

ferenck 2023.11.27. 08:00

A Penn Állami Egyetem mezőgazdasági és biomérnökei szerint mezőgazdasági összetevőkből álló, fenntartható műgyanta elvileg helyettesítheti a nagyméretű 3D nyomtatásban, például bútorokhoz, csónakokhoz és más méretesebb tárgyakhoz használt műgyantákat, műanyagokat.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumához tartozó Élelmiszer és Mezőgazdasági Nemzeti Intézet hároméves ösztöndíjjal támogatja a kutatók kísérletét, hogy fenntartható anyagot fejlesszenek a jelenlegi drága és komoly mérnöki munkát igénylő, petrolkémiai módszerekkel létrehozott komponensekből összekevert műgyanta helyett.

3dnyomtatas_novenyi_eredet.jpg

A projekt hosszútávú célja fenntartható biotermékek készítése lignocellulóz biomasszából vagy száraz növényi anyagból. Az úgynevezett lignocellulóz a növényi maradványok jelentős része. Az anyag a fotoszintézis eredménye, főleg cellulózt, hemicellulózt és lignint tartalmaz. Így lehetővé válna az alacsony szénkibocsátású biogazdaság.

Az újrahasznosítható műgyantával sztereolitográfia-alapú 3D nyomtatók printelnének.

A kutatók most növényi anyagok, lignin és nanocellulóz vegyi átalakításán dolgoznak, újrahasznosítható sztereolitográfiás műgyanta lesz belőlük, ezeken a bioanyagokon kívül szójabab-olajat fognak tartalmazni még.

A lignin sok növény sejtfalában megtalálható komplex, organikus polimer. A sejtfalakat ez az anyag teszi merevvé, fássá. A nanocellulózok általában fapépből készült apró részecskék, de lényegében bármilyen cellulózos forrásanyagból előkészíthetők. A kutatók szerint izgalmas, az ömlesztett cellulózoktól és a fapépektől különböző anyagú és funkciójú cellulózosztályba tartoznak. Korábban cellulózanyagokból kivitelezhetetlennek tartott alkalmazásokra fejlesztik őket.

A Penn Egyetemen reménykednek, hogy az új műgyantával nő a rugalmasság, a nyúlékonyság, a keménység és a hővel szembeni ellenállás. Tulajdonságait hamarosan, spektroszkópos és mikroszkópos módszerekkel, mechanikus teszteléssel és hőelemzéssel fogják kiértékelni.

Címkék: anyagtudomány műgyanta környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4918241589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása