HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtasson szilikonnal!

ferenck 2017.10.25. 08:30

Az additív gyártás világelitjét évente összegyűjtő formnextet idén november 14. és 17. között Frankfurtban rendezik meg. Az esemény egyik különlegességeként a német vegyipari óriás Wacker Chemie AG egyik leányvállalata, az ACEO be fogja mutatni többanyagos (multi-material) szilikon-nyomtató technológiáját.

A 3DP specialista ACEO tavaly jelentette be a kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem beszerezhető, 2014 óta fejlesztett ipari 3D szilícium-printerét. Az egyedi gép, az Imagine Series K különleges módszerrel működik, a speciális nyomtatható szilikont kifejezetten erre a printerre dolgozták ki. A géppel együtt magas hőfoknak és sugárzásnak egyaránt ellenálló biokompatibilis elasztomereket is bemutattak.

3dnyomtatas_szilikon.jpg

A printer egyesével rak le szilikon voxeleket, majd a voxelek összeállnak és sima homogén felületet képeznek. Ha kész egy réteg, UV-fénnyel dolgozzák meg, majd a következő rétegnél megismétlik a „drop-on-demand” (cseppek szükséglet szerint, DOD) nevű egyedi és a szilikon-nyomtatás történetében mérföldkőnek tekinthető folyamatot.

A gép ezzel párhuzamosan vízben oldódó segéd- és más szerkezeti anyagokat is nyomtat, lehetővé téve bonyolult szerkezetek létrehozását. Az eljárás későbbi fázisában magas hőmérsékleten kidolgozhatják az adott tárgy mechanikus tulajdonságait.

3dnyomtatas_szilikon0.jpg

A technológia az eddigi tapasztalatok alapján funkcionális prototípusokhoz, biomodellekhez és kisszériás termékek készítéséhez ideális. Ipari felhasználók sokkal komplexebb részeket készíthetnek vele, a nyomat különböző részeit különféle tulajdonságokkal láthatják el.

„Legutóbbi fejlesztésünk újabb fontos állomás az ACEO történetében. Különböző színű, keménységű, sőt, eltérő vegyi és fizikai tulajdonságokkal rendelkező szilikonok egymástól függetlenül printelhetők a folyamat bármelyik pillanatában. Ezzel a megoldással a tervező még szabadabb kezet kap többféle anyagból álló tárgyak egyetlen nyomtatási folyamatban történő előállítására. Ez a szabadság különösen a kemény és a puha részekre érvényes” – nyilatkozta a projektet vezető Bernd Pachaly.

Az ACEO 3DP szolgáltatásokat is nyújt. Az ügyfelek egyrészt megrendelhetik saját modellfájljaik szilikon-nyomatát, júliustól pedig a bajorországi kisvárosban, Burghausenben megnyílt Open Print Laboratóriumban a kliensek igénye szerint kidolgozott 3DP programokat, például haladó szilikon-nyomtatás tanfolyamokat kínál a cég.

Címkék: szilikon szolgáltatások ipar innovátorok nyomtatóanyagok multi-material nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5913070530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása