HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és az ellátási lánc jövője

ferenck 2017.08.14. 08:30

A 3D Printing Industry jövőnéző sorozatában ezúttal Len Pannett, a Visagio Ltd. vállalat működési stratégia szakértője vázolta fel a technológia következő öt évét, különös tekintettel az ellátási láncra.

Szinte minden nap hallunk 3DP újításokról, és sokak szerint teljesen forradalmasíthatja az ellátási láncot: nem lesz szükség tartalék-alkatrészek raktározására, az autóműhelyeket printerekkel szerelik fel, sőt, a fenntarthatóság problémáit is megoldja.

3dnyomtatas_supplychain.jpg

A valóság azonban prózaibb – véli Pannett. A technológiát az eladások évi 25 százalékos növekedése, a tárgykészítésre gyakorolt jelentős hatása ellenére sem használják széles körben a gyártóiparban. Rácsodálkoznak, elismerik, hogy mennyire hasznos és ígéretes, de sokan még nem mérték fel, hogy milyen esetekben ideális.

Pannett szerint ne számítsunk radikális változásra a következő öt éven belül, viszont mainstreammé válhat az ellátási lánc működésének és hosszútávú modelljeinek megtervezésében.

Öt év nem nagy idő, és a lehetséges technológiák között mindenképpen számolnak a 3DP-vel. Eleve rugalmasabb, lerövidíti a teljes munkafolyamatot, bonyolultabb formák kivitelezhetők vele.

Azonban mindezek és a hagyományos gyártással összehasonlítva kevesebb megkötés ellenére sem elég kiforrott, és nem is gyártási „életelixír.” A nyomtatáshoz használt anyagokat speciálisan kell előkészíteni, nyomás után kötelező a teszt, és ha a nyomatok elég jók, az utómunkálatok következnek. Ezek az állomások mind növelik a gyártási időt és költségeket, és előre meg is kell tervezni őket. Ráadásul még évek választanak el a valódi többanyagos (multi-material) nyomtatás elterjedésétől, úgyhogy egy ideig inkább egyetlen anyagból álló, igaz komplexebb és kevesebb részt tartalmazó nyomatokra számítsunk. Különféle anyagok egyberakása nem fog menni összeszerelés nélkül.

3dnyomtatas_supplychain0.jpg

A szakember a változást abban látja, hogy egyre többen tudnak a 3DP-ről, és egyre több vállalatvezetés gondolkozik el a használatán. Friss felmérésre hivatkozik: a Strategy& konzultációs cég által megkérdezett cégek 45 százaléka a jelenlegi termékek életciklus tervezésénél ugyan nem fontolgatja, 5 éven belül viszont a 95 százalékuk biztosra veszi a 3DP használatát.

Először azonosítaniuk kell, hogy milyen területeken segít megvalósítani a célokat, hol előnyösebb a hagyományos módszereknél, kivitelezhetők-e vele korábban megvalósíthatatlan dolgok.

A GE és az Airbus például rájött, hogy egyes alkatrészek tömege csökkenthető, ha nyomtatják őket. És ha a tömeg csökken, csökken a szükséges üzemanyag-mennyiség is. Raktározásra szintén kevesebbet kell költeni.

A Boeing is felmérte a potenciális előnyöket, és műholdjaihoz használni fogja a technológiát.

A cégeknek a következő kérdéseken kell elgondolkodniuk: milyen 3D printerre, milyen anyagokkal lesz szükségük? Hova tegyék a nyomtatókat? Megvásárolják a gépet, vagy nyomtatásszolgáltatóra bízzák a munkát? Megoldható-e házon belül a 3D tervezés, mennyire garantált a nyomat minősége, mennyibe kerül? És így tovább.

Pannett konklúziója: a következő 5 évben sem a nyomtatók használati módja, sem az azokat használó ellátási láncok nem változnak drasztikusan. Változások persze lesznek, de elsősorban a vállalatok, cégvezetők hozzáállásában.

Címkék: jövő üzlet újrahasznosítás üzleti modell GE Airbus Boeing

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9912746292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása