HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Föld alatt nyomtat a robot

ferenck 2017.08.03. 08:30

Robotika és 3D nyomtatás több szállal fonódik össze: egyrészt hobbi-, kutató- és ipari szinten printelnek robotokat, másrészt robotok nyomtatóként is funkcionálnak. Például az önmásoló RepRap koncepciója szintén a robotikából és a mesterségesintelligencia-kutatásból ered, de az alapötlet egészen Neumann Jánosig vezethető vissza.

A munka és a társadalom fokozatos automatizálásával a printerek is egyre önállóbban tevékenykednek, robotizált változataik többek között az építőiparban is felbukkannak. Nyomtatott házakról és más épületekről gyakran hallunk, építész robotokról viszont egyelőre ritkán, és róluk is inkább csak laboratóriumi szinten.

3dnyomtatas_robotborz0.jpg

A madridi III. Károly Egyetem által koordinált európai uniós BADGER (magyarul borz) projekt neve kimondhatatlanul hosszú szófüzért rövidít: roBot for Autonomous unDerGround trenchless opERations, mapping and navigation (kb. robot autonóm földalatti takaró műveletekhez, térképezéshez és navigációhoz). A kutatók a borzhoz hasonlóan a földben fúró, mélyre ásó, víz- és gázvezetékekhez, telekom kábelekhez kisebb alagutakat, járatokat nyomtató robotot, robotrendszert fejlesztenek.

A februárban indult, hároméves és 3,7 millió euró költségvetésű projektet hét cég és kutatóintézet konzorciuma bonyolítja le, és nyolcadik helyet ért el az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramján, amelyen egyébként más 3DP kezdeményezéseket (személyre szabható szemüveg, újrahasznosított nyomtatószálak) szintén díjaztak.

3dnyomtatas_robotborz.jpg

A borz négy modult fog tartalmazni.

A fején lévő talajfúró a vasúti alagutakhoz használt szerszám méretarányosan kicsinyített mása. Az integrált forgó és egyenes technológiák vadonatúj ultrahangos fúróeszközzel egészülnek ki. Sziklákat porlaszt vele, és vigyáz arra is, hogy a járaton ne maradjon akadály.

A közepén található két leszorító, nyomó alkalmatosság rendeltetése, hogy a fúrót egyensúlyban tartsa munkavégzés közben. A negyedik modul, a 3D printer falakat nyomtat. A nyomtatáshoz műgyantát és más anyagokat használ.

A robot mozgását a biológia ihlette: féregszerűen összehúzódó, perisztaltikus technikával halad előre, míg az útirány betartásában radarantennákra, lézerekre és navigációs rendszerekre hagyatkozik. A fúróval szintén radar segítségével kommunikál.

A tervek szerint az autonóm rendszer 2019 végére nemcsak elkészül, hanem forgalmazható állapotban is lesz.

Címkék: robot építészet műgyanta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5512711104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása